This is an old revision of the document!
PulseCheck
Introducere
Pulsoximetrul este un dispozitiv medical utilizat pentru masurarea nivelului de oxigen din sange si aflarea numarului de batai ale inimii/minut. Acesta este foarte important pentru a monitoriza pacientii cu afectiuni respiratorii si cardiace sau in diferite interventii chirurgicale, pentru a evita scaderea nivelului de oxigen al pacientului.
Functionarea pulsoximetrului se bazeaza pe faptul ca hemoglobina cu oxigen are o culoare diferita de cea fara oxigen, acesta detectand diferenta prin intermediul unor senzori. Astfel, saturatia de oxigen va fi afisata pe LCD sub forma unui procent, alaturi de numarul de batai ale inimii/minut.
Descriere generală
Principiul de functionare al unui pulsoximetru se bazeaza pe absorbtia luminii de catre hemoglobina din sange, în functie de cantitatea de oxigen pe care o transporta. Pulsoximetrul utilizeaza 2 tipuri de lumini, rosie si infrarosie, care trec prin degetul pacientului și ajung la un senzor fotoelectric amplasat pe partea opusa a dispozitivului, asa cum se observa si in schema bloc. Hemoglobina saturata cu oxigen absoarbe mai multă lumina infrarosie si mai putina lumina rosie, in timp ce hemoglobina nesaturata cu oxigen se comporta invers. Aceasta diferența de absorbtie este masurata de senzorul fotoelectric si este convertita intr-un semnal electric care este apoi afisat pe ecranul pulsoximetrului.
Hardware Design
1. Lista pieselor folosite
2. Diagrame de semnal
Schema electrica
In schema electrica a fost pastrat acelasi cod al culorilor pentru firele de conexiune, pentru o mai buna intelegere a modului in care au fost facute legaturile intre LCD si Arduino Nano, respectiv intre senzor si Arduino Nano.
De asemenea, pentru realizarea schemei a fost folosita o placa Arduino Uno R3, deoarece placa Arduino Nano nu este disponibila in simulatorul folosit.
Hardware Setup
Software Design
In ceea ce priveste partea de software a acestui proiect, se va implementa o functie cu algoritmul pentru calculul saturatiei de oxigen, ce va avea ca parametri intensitatea luminii rosii si a celei infrarosii citite de senzorul fotoelectric, cu ajutorul carora se va calcula cat se absoarbe din fiecare tip de lumina. Saturatia de oxigen va fi calculata folosind aceste valori, cu ajutorul legii Beer-Lambert. Pentru calculul numarului de batai ale inimii/minut se va filtra semnalul primit si se vor calcula peak-urile acestuia, cu ajutorul carora se va calcula intervalul intre 2 peak-uri consecutive. Acesta va fi, in final, convertit in numar de batai/minut (60 / interval).
Codul pentru realizarea acestui pulsoximetru a fost redactat in Arduino IDE, folosind bibliotecile disponibile pentru afisarea pe LCD, calculul pulsului si al saturatiei de oxigen etc. Pulsul este calculat dupa algoritmul prezentat mai sus, afisat pe LCD, dupa care, pe baza acestuia, este calculata si afisata si saturatia de oxigen.
La inceput, asemenea unui pulsoximetru real, acesta are nevoie de cateva secunde pentru a se stabiliza se afisa valori valide.
Rezultate Obţinute
Care au fost rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vostru.
Concluzii
Download
O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună

.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
Jurnal
Puteți avea și o secțiune de jurnal în care să poată urmări asistentul de proiect progresul proiectului.
Bibliografie/Resurse
Listă cu documente, datasheet-uri, resurse Internet folosite, eventual grupate pe Resurse Software şi Resurse Hardware.
Export to PDF