This is an old revision of the document!


JewelGuard Proximity Defender

Introducere

Proiectul reprezinta un sistem inovator de securitate pentru protejarea obiectelor de valoare, precum bijuteriile. Acesta utilizează tehnologia avansată de detectare a mișcării pentru a monitoriza în timp real orice mișcare suspectă în apropierea obiectului protejat.

Scopul acestui proiect este de a preveni furtul și de a oferi utilizatorilor un sentiment sporit de siguranță în ceea ce privește protejarea obiectelor lor de valoare.

Am pornit de la ideea că in camin la o petrecere organizata la mine in camera cineva a furat una din bijuteriile mele. Soluțiile tradiționale de securitate nu sunt tocmai accesibile, asa ca un astfel de mecanism simplu ar fi fost util pentru a ma atentiona si a afla cine a comis fapta.

Proiectul este util si pentru altii deoarece poate fi adaptat pentru a proteja o varietate de obiecte valoroase sau importante, nu numai bijuterii. Acesta combină tehnologia de detectare a mișcării cu funcții avansate precum alertele în cascada, mecanismul de panică și blocarea fizică a obiectului pentru a asigura o protecție robustă și eficientă.

Descriere generală

  1. Arduino Uno: Este o placă de dezvoltare bazată pe microcontrolerul ATmega328P. “Creierul” proiectului pentru a controla și coordona funcționarea tuturor celorlalte componente.
  2. Breadboard: O plăcuță de conexiuni, fără a necesita lipirea componentelor.
  3. Ecran LCD: Un ecran pentru afișarea stării sistemului și a informațiilor relevante pentru utilizator.
  4. Buzzer: Un dispozitiv care emite sunete pentru a alerta utilizatorul în cazul unei încălcări a securității.
  5. Potentiometru: O componentă electronică reglabilă care permite ajustarea nivelului de sensibilitate al senzorului de distanță si al ecranului LCD.
  6. Rezistori: Componente pasive care limitează sau reglează curentul în circuit.
  7. Switch: Un întrerupător folosit pentru a activa sau dezactiva sistemul.
  8. Led RGB: Un LED care poate emite diferite culori, utilizat pentru a indica starea sistemului prin intermediul culorilor diferite.
  9. Senzor de distanță: Un dispozitiv care măsoară distanța până la obiectele din apropiere, utilizat pentru a detecta mișcarea în jurul obiectului protejat.
  10. Placa WiFi: Permite comunicarea wireless între Arduino și ESP32 Cam pentru a transmite datele și a controla camera.
  11. ESP32 Cam: O cameră WiFi compactă și de înaltă rezoluție care capturează și trimite fotografii în cazul unei încălcări a securității.
  12. Modul GSM: Un modul de comunicare celulară care permite trimiterea de mesaje text și apeluri în cazul unei alerte de securitate.

În cadrul sistemului, Arduino Uno controlează majoritatea componentelor, inclusiv ecranul LCD, buzzerul, senzorul de distanță. Senzorul de distanță monitorizează în mod constant mediul înconjurător, iar în cazul detectării unei mișcări suspecte, buzzerul și LED-ul RGB sunt activate pentru a emite alerte. În același timp, ESP32 Cam face o fotografie a potențialului intrus și o trimite împreună cu un mesaj prin intermediul aplicatiei Telegram către telefonul mobil al proprietarului. Acesta se face utilizând API-ul oferit de aplicatie pentru a permite comunicația cu telefonul utilizatorului.

La activare, ecranul LCD va afișa un mesaj care indică faptul că sistemul a fost pornit și senzorul va începe să detecteze mișcările din împrejurimi. Nivelul de avertizare detectat de senzor va fi afișat atât pe ecranul LCD, cât și pe LED-ul RGB. In cazul in care suspectul este prea aproape de obiect si probabil va incerca sa il fure, sistemul va trimite o poza si un mesaj proprietarului.

Schema bloc

Hardware Design

Compenente

  • Arduino Uno
  • Breadboard
  • Ecran LCD
  • Buzzer
  • Potentiometru
  • Rezistori
  • Switch
  • Led RGB
  • Senzor distanta
  • Placa WiFi
  • ESP32 Cam

Schema electrica

Software Design

Descrierea codului aplicaţiei (firmware):

  • mediu de dezvoltare (if any) (e.g. AVR Studio, CodeVisionAVR)
  • librării şi surse 3rd-party (e.g. Procyon AVRlib)
  • algoritmi şi structuri pe care plănuiţi să le implementaţi
  • (etapa 3) surse şi funcţii implementate

Rezultate Obţinute

Concluzii

Un proiect interesant care m-a scos din zona de comfort. Chiar daca nu am reusit sa implementez modulul GSM si GPS, am acumulat multe informatii noi despre cum functioneaza majoritatea lucrurilor din jurul meu. Am invatat sa lipesc piese hardware, sa lucrez cu diverse biblioteci din arduino si cum sa fac debug pe hardware.

Download

O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună ;-).

Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.

Jurnal

Puteți avea și o secțiune de jurnal în care să poată urmări asistentul de proiect progresul proiectului.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2023/apredescu/jewelguard_proximity_defender.1685408965.txt.gz · Last modified: 2023/05/30 04:09 by dragos_cosmin.ion
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0