This is an old revision of the document!
Alarma Temperatura
Introducere
Proiectul este o alarma care te avertizeaza atunci cand temperatura din camera depaseste o anumita limita.
Dupa ce acea limita este depasita, alarma se activeaza si buzzer-ul incepe sa scoata un sunet puternic si, in acelasi timp esti notificat pe telefon faptul ca alarma a pornit si trebuie sa te duci sa vezi ce se intampla.
Descriere generală
Modulul ESP8266 NodeMCU incepe prin a se conecta la WiFi, iar cand acest lucru a fost realizat un led verde se va aprinde. Mai exista si un led rosu care semnifica modul in care se afla alarma. Daca acesta nu este aprins, inseamna ca este activ modul de camera, iar invers inseamna ca este activ modul frigider. Fiecare din aceste moduri are cate o temperatura maxima admisa inainte de a porni alarma (50° camera, 15° fridiger).
Atunci cand se detecteaza ca a fost depasita limita de temperatura, este activat buzzer-ul (verificam din 2 in 2 secunde daca s-a schimbat starea = timer) si este trimis pe telefon un SMS cu valoarea temperaturii si o atentionare.
Hardware Design
Componente folosite:
Modul NodeMCU Lua WIFI ESP8266 CP2102
Senzor temperatura si umiditate DHT11
Modul buzzer
Breadboard
Led rosu & verde
Buton
Cabluri tata-tata & tata-mama
Final look:
Software Design
Biblioteci folosite:
ESP8266WiFi.h - pentru controlul WiFi (conectare + client)
DHTesp.h - pentru senzorul de temperatura DHT11
ESP8266TimerInterrupt.h - a fost nevoie de aceasta biblioteca pentru ca ESP8266 are doar 2 timere. Timer0 este folosit pentru WiFi si este foarte nerecomandat sa fie folosit, asa ca ramanem doar cu Timer1 care poate avea un interval maxim de 26.843542 secunde (cu 256 prescaler).
Au fost folosite 2 interrupt-uri:
cand este apasat butonul, avem interrupt-ul care ne duce la buttonPressed()
o data la 2 secunde este verificat daca a fost schimbata starea si buzzer-ul ar trebui sa fie activ
Codul a fost scris in Arduino IDE si a trebuit configurat pentru a putea lucra pe ESP8266 (NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module)).
Am ales sa trimit SMS pe telefon folosindu-ma de “https://maker.ifttt.com/” avand 2 event-uri: “room_burning” si “fridge_broken”.
Rezultate Obţinute
Concluzii
Inca de cand am testat piesele am descoperit o problema pe care as fi intampinat-o in mod sigur pe parcursul realizarii proiectului. Biblioteca
folosita pentru senzorul DHT nu este cea pentru Arduino UNO, in schimb, am folosit biblioteca speciala pentru ESP8266 NodeMCU. Descoperind si rezolvand aceasta problema de acum, inainte de a ma apuca de proiectul propriu-zis, mi-am usurat munca.
Download
O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună

.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.
Bibliografie/Resurse