This is an old revision of the document!


Alarm Clock

Nume: Sandru Mihaela-Ilinca
Grupa: 335CA

Introducere

Tema proiectului reprezinta un ceas digital, care are posibilitatea de a-i seta un numar maxim de 6 alarme. In plus, ceasul afiseaza temperatura si umiditatea din camera, iar pentru anumite valori critice ale acestora se declanseaza pornirea unui umidificator alimentat prin usb-c.

Ideea a luat nastere de la niste cuburi de iluminat LED (Frekvens) cumparate de la Ikea. Animatiile facute pe baza muzicii nu erau pe placul meu. Prin urmare, am desfacut cutia si am descoperit ca fiecare led este comandat individual prin shift-registere.

Ceasul cu alarma este util pentru orice persoana. Un telefon din zilele noastre rezolva aceasta problema usor si rapid, dar ceasul meu ofera facilitati suplimentare si are un design deosebit.

Descriere generală

In cadrul proiectului, folosesc 3 placi A-Star ATmega328PB, dispuse intr-o arhitectura de tipul Master-Slave-Slave sau CPU-GPU-GPU, intrucat cele 2 placi Slave se ocupa de partea de “desenare” pe matricea de led-uri, iar Masterul le comanda. Masterul comunica cu Slave-urile prin protocolul de comunicatie UART, iar Slave-urile comunica cu shift-registerele prin protocolul SPI simplex.

Pentru ca este vorba de un ceas, folosesc un modul extern RTC (Real Time Clock) pentru a tine evidenta timpului. Acest modul comunica cu Masterul prin protocolul I2C. Alarmele se configureaza prin intermediul butoanelor de pe spatele cuburilor Frekvens. La momentul setat, se va declansa o alarma prin difuzor. De asemenea, Masterul primeste informatii de la senzorul de temperatura si umiditate, iar la anumite valori critice ale acestora va porni umidificatorul prin intermediul mosfetului.

Hardware Design

Lista de componente:

  • 2 cuburi Frekvens (32 shift-registere + 256 LED-uri + 4 butoane)
  • 3 placi A-Star ATmega328PB
  • amplificator audio PAM8403
  • difuzor
  • senzor de temperatura si umiditate DHT11
  • modul de PCF8563 RTC (Real Time Clock)
  • 2 USB-C
  • mosfet AO3400
  • USBASP AVR Programmer
  • 2 AC-DC Power Supply (una de 3.3v si una de 5V)


electrical_schematic.pdf

Software Design

Descrierea codului aplicaţiei (firmware):

  • mediu de dezvoltare (if any) (e.g. AVR Studio, CodeVisionAVR)
  • librării şi surse 3rd-party (e.g. Procyon AVRlib)
  • algoritmi şi structuri pe care plănuiţi să le implementaţi
  • (etapa 3) surse şi funcţii implementate

Rezultate Obţinute

Care au fost rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vostru.

Concluzii

Download

O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună ;-).

Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.

Jurnal

Puteți avea și o secțiune de jurnal în care să poată urmări asistentul de proiect progresul proiectului.

Bibliografie/Resurse

Listă cu documente, datasheet-uri, resurse Internet folosite, eventual grupate pe Resurse Software şi Resurse Hardware.

Export to PDF

pm/prj2023/alucaci/alarm-clcok.1683721424.txt.gz · Last modified: 2023/05/10 15:23 by mihaela.sandru
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0