Scopul acestui proiect este de a realiza un stingător de flăcări bazat pe plăcuța de dezvoltare Arduino Uno.
Se va folosi un senzor de temperatură ce va avea rolul de a detecta focul. Acest senzor va avea niște valori de referință care, dacă vor fi depășite, vor determina aprinderea unui LED și pornirea unei alarme pentru a semnala prezența unui incendiu.
După anunțarea incendiului, aparatul va acționa imediat și va pune în funcțiune o pompă de apă. Aceasta va avea la dispoziție un furtun de uz alimentar prin intermediul căruia va curge apa și se va încerca stingerea flăcărilor.
În plus, pompa va funcționa la capacitate maximă în primele 5 secunde de la începerea incendiului, urmând a-și încetini ritmul de pompare pentru a nu termina recipientul de apă foarte repede.
Alarma va continua să producă zgomot chiar dacă incendiul a fost stins. Ea poate fi oprită doar prin apăsarea unui buton de siguranță.
În centrul întregului sistem se află plăcuța Arduino Uno, ce comunică cu toate celelatle componente. Aceasta este conectată la senzorul de temperatură, pompa de apă, buzzer, butonul de siguranță și un LED. În plus, Arduino comunică cu ecranul LCD pe care se afișează temperatura detectată de senzor.
Componentele necesare implementării proiectului prezentat mai sus sunt:
Codul aplicației este dezvoltat pentru Arduino UNO și este încărcat pe placa Arduino pentru a controla și coordona funcționarea întregului sistem.
Mediu de dezvoltare: Arduino IDE (Integrated Development Environment) este utilizat pentru a scrie și încărca codul pe placa Arduino UNO.
Librării și surse 3rd-party: Proiectul folosește următoarele librării externe:
LiquidCrystal_I2C: Această librărie facilitează comunicarea și controlul afișajului LCD cu interfață I2C, permitând afișarea informațiilor relevante.
OneWire: Pentru comunicarea cu senzorul de temperatură Dallas.
DallasTemperature: Pentru citirea temperaturii de la senzorul Dallas.
Algoritmi și structuri implementate: Proiectul utilizează algoritmi de comparare a datelor citite de pe senzorul de temperatura, precum și comenzi de control pentru afișajul LCD. Ledurile se aprind în funcție de temperatura pe care o detecteaza senzorul: se va aprind LED-ul rosu in cazul in care este detectat focul, altfel va ramane aprins cel verde.
Surse și funcții implementate: Codul include funcții pentru inițializarea și configurarea modulelor hardware (senzorul de temperatura, pompa de apa, leduri, buzzer), citirea datelor de pe senzorul de temperatura, comparația cu temperatura minima acceptata și acționarea corespunzătoare a componentelor hardware în funcție de rezultatul verificării. Pentru a nu citi senzorul de temperatura in mod constant, s-a folosit un timer cu ajutorul caruia senzorul este citit o data la 10 secunde. De asemenea, se poate interactiona cu Serial Monitor:
- comanda “start” porneste functionalitatea intregului proiect;
- comanda “stop” opreste functionalitatea intregului proiect si il aduce in starea sa standard;
Posibile upgrade-uri:
În ceea ce privește posibile upgrade-uri pentru proiectul prezentat, pot realiza o mini-masina de pompieri care sa se indrepte catre foc cand il detecteaza si sa il stinga.
Rezultatele obținute în urma realizării proiectului includ implementarea unui sistem funcțional de stingator de flacari utilizând module hardware precum Arduino UNO, LCD-ul cu I2C, releu, baterie 9V, pompa de apa, ledurile și buzzerul.
Sistemul analizeaza in mod constant temperatura din incaperea curenta si, in cazul in care situatia o impune (se depaseste o anumita valoare a temperaturii), pompa de apa intervine prompt pentru a stinge flacarile.
Proiectul a inclus integrarea de componente precum ledurile în diferite culori și buzzerul pentru a oferi feedback vizual și auditiv utilizatorilor. Aceste componente permit comunicarea clară a rezultatului verificării și furnizează informații suplimentare privind accesul permis sau respins, iar utilizarea unui LCD cu I2C a fost utilă pentru afișarea informațiilor relevante, cum ar fi starea sistemului. Acesta a facilitat interacțiunea cu utilizatorul și a furnizat informații în timp real.
Link demo: https://youtu.be/h2FRyc1IUuE
Mă bucur ca am ales sa fac acest proiect pe care îl consider interesant deoarece combină tehnologii avansate, interacțiunea cu componente hardware și programare, oferind oportunitatea de a învăța și experimenta aspecte practice și relevante în domeniul securității și automatizării.