Distance sensor detector
Introducere
Proiectul propune implementarea unui dispozitiv care identifică obiectele și verifică dacă distanța față de acestea se încadrează într-un interval adecvat. În esență, acest proiect poate fi utilizat într-o varietate de situații, precum sistemele auto care își propun prevenirea coliziunilor cu obiectele, atât în partea dorsala, cât și laterală. Consider ca proiectul este o oportunitate pentru a ma introduce in lucrul cu sisteme hardware fizic,ci nu in diverse programe, fapt pe care nu l-am realizat pana acum. In plus, majoritatea dintre noi folosim senzori de detectare a distantei in domeniul auto, astfel prin acest proiect se poate realiza o intelegere mai buna a acestora.
Descriere generală
Planul de funcționare al proiectului este următorul: cele șase led-uri vor fi activațe și dezactivațe individual în funcție de distanța dintre obiect și senzori. Cu ajutorul unui mecanism de puls, senzorii vor detecta obiectele din față și vor măsura distanța față de acestea. Pulsarea nu va avea loc în orice moment, ci la intervale scurte de timp, pentru a asigura o detectare cât mai precisă a distanței. Atunci când obiectul se află in range-ul stabilit senzorilor, un buzzer se va activa, redând un sunet specific în funcție de senzorul activ si de distanta specifica, cu cat este mai aproape cu atat sunetul este mai rapid, iar un led va fi iluminat într-o culoare diferită.
Hardware Design
Proiectul va folosi urmatoarele componente:
3 senzori ultrasonici
Un buzzer
cabluri
placuta arduino UNO
breadbord
6 leduri
6 rezistente
1 KIT sasiu
Software Design
Descrierea codului aplicaţiei:
Pentru dezvoltarea aplicatiei am folosit Arduino IDE
Senzorii ultrasonici funcționează prin emiterea undelor sonore la o frecvență înaltă. Apoi așteaptă ca sunetul să fie reflectat înapoi, calculând distanța pe baza timpului necesar cu formula: Distance = 1/2 * T * C (T - timpul, C - viteza sunetului)
Pentru un anumit interval de distanta, ledurile stau aprinse: cu cat distanta este mai mica, vor fi aprinse un numar mai mare de leduri
Functioneaza si reversebil, adica cu cat indepartam obiectul, ledurile se sting pe rand
se foloseste un timer pentru a determina in ce intervale trebuie sa actioneze buzzer-ul, acesta avand trei trepte: prima este intre primele 3 led-uri si este un sunet mai lung si mai rar, a doua se afla intre urmatoarele 2 LED-uri cu un sunet mai alert, iar ultima in ultimul led care este la intervale scurte si dureaza putin.
se foloseste citirea de la serial monitor pentru a putea creste sau diminua raza de actiune a sensorilor
Rezultate Obţinute
Concluzii
Fiind prima dată când am lucrat cu Arduino fizic in afara de laborator, am fost extrem de impresionat să văd că ceea ce am învățat poate fi pus în practică. Consider că acest proiect este foarte potrivit pentru a ajuta un începător să înțeleagă conceptele într-un mod eficient și captivant.
Download
Jurnal
Bibliografie/Resurse