This is an old revision of the document!


Arduino Guitar Pedal

Cristina Grigore

Introducere

Ideea proiectului este de a implementa o pedala cu efecte pentru chitara cu diferite efecte programabile. Pedala va prelua input-ul generat de dozele chitarei si le va aplica diverse distorsiuni/efecte. Semnalul va trece printr-un ADC (convertor analog-digital), va fi modificat si transmis inapoi printr-un DAC (convertor digital-analog).

AM ales acest proiect deoarece (daca va fi functional 8-o) imi va fi extrem de folositor atat in practica cat si pentru a intelege mai bine cum functioneaza procesoarele de sunet din comert.

Descriere generală

Preamplificare

Primul amplificator operational de pe TL082 realizeaza o amplificare de tensiune destul de mare, aduce semnalul de la chitara la “line level” si il inverseaza. Cand iese semnalul din op amp este impartit in 2 intre inputul Arduino-ului si butonul de clean/semnal ne-distorsionat.

Input Arduino

Inputul de la Arduno ia semnalul audio de la chitara si il comprima la aprox 1.2V pt ca asa este configurat pinul AREF. Dupa asta, semnalul e trimis la pinul 0 si e converit la digital prin ADC-ul inclus in Arduino.

Arduino

La pinul analog A3 e conectat un potentiometru de 100k, iar la A2 switch-ul rotativ cu 10 pozitii. Switch-ul rotativ cu 6 pozitii care functioneaza similar cu un potentiometru, dar fiecare pozitie are o rezistenta discreta asociata cu el. In functie de ce pozitie selectez, se va crea un divizor de tensune diferit.

Pentru crearea efectelor: outputul de la Arduino se leaga cu un potentiometru conectat la al 2-lea amplificator operational de pe TL082 care se ocupa de mixatul semnaluilui si il inverseaza din nou. De aici semnalul mai trece printr-un condensator si dupa la jack-ul de output.

Output Mixer

Output-ul Arduino-ului e conectat cu un potentiometru de 100k care intra in cel de-al 2-lea amplificator operational din TL082. Acest potentiometru este folosit impreuna cu semnalul clean de la celalalt potentiometru 100k. Acesta mixeaza cele 2 semnale intr-unul singur pe care il inverseaza pentru a-l aduce in faza cu semnalul original provenit de la chitara. De aici semnalul trece printr-un condensator de 1uF si catre jack-ul de output.

Hardware Design

Listă de piese

  • Arduino Uno
  • Mufa Jack Mama
  • Switch rotativ
  • buton cu retinere
  • potentiometre
  • fire
  • condensatoare
  • rezistente

Software Design

Mediu de dezvoltare: Arduino IDE, Visual Studio Code
Librarii utilizate: Arduino.h

Setup

In etapa de setup, configurez Timer-ul 1 si Timer-ul 2 pe fastPWM 8-bit inverting, prescaler 2, duty cycle 0. Configurez ADC-ul: tensiunea de referinta la 1.1V si prescaler-ul la 32.

Input Switch

Pentru citirea input-ului de la utilizator citesc valoarea de pe pinul A2 pentru pozitia switch-ului rotativ si obtin o valoare discreta(variabila mode). pentru fiecare dintre cele 9 pozitii, desi am ales sa implementez doar 2 efecte pentru 2 pozitii din considerente de lipsa de memorie.
Variabila fx contine inputul de pe potentiometrul P3 ce ajusteaza intensitatea efectului.

void readKnobs(){
    mode = analogRead(2);
    //dividing by 75 ensures proper discrete values
    //for if statements above
    mode = mode / 75;
   
    fx = analogRead(3);

}

Efecte

Am ales sa implementez 2 efect: un delay si un overdrive.

Setup

Rezultate Obţinute



Concluzii

Download

Jurnal

08.05.2022 - Creare wiki

Bibliografie/Resurse

pm/prj2022/sgherman/guitar_pedal.1654038662.txt.gz · Last modified: 2022/06/01 02:11 by cristina.grigore00
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0