Speedometer

Introducere

Proiectul doreste sa masoare viteza unui corp cu ajutorul unui senzor IR si va afisa viteza acestuia pe un ecran. Un sunet se va auzi cand viteza masurata este prea mare. Consider proiectul foarte util intrucat este un mod de a masura viteza necostisitor.

Descriere generală

Sistemul va masura viteza unui corp care trece prin aria senzorului IR. Viteza masurata va fi afisata pe un ecran LCD. In functie de viteza pe care acesta o masoara, se va declansa un sunet mai tare sau mai incet generat de un buzzer. LED-ul este menit sa-si creasca intensitatea sau sa o scada in functie de distanta fata de aria de masurare a senzorului.

Lista componente : Arduino, breadboard, ecrane LCD, senzori de proximitate, buzzer, LED rgb

Hardware Design

Lista piese

  1. Arduino UNO
  2. 2x Senzori IR
  3. Buzzer
  4. Ecran LCD
  5. Breadboard
  6. LED RGB
  7. Fire
  8. Rezistori 220 Ω - 1k

Software Design

Pentru realizarea implementarii am folosit biblioteca LiquidCrystal.h pentru intializarea ecranului LCD si folosirea acestuia.

In implementare am folosit intrerupri pentru led-ul rgb. La inceput, programul afiseaza mesaje de initializere. Dupa o perioada scurta, acesta are 2 variante: obiectul a trecut prin fata unui senzor, moment in care ecranul afiseaza “waiting for second sensor” sau nu trece nimic prin fata niciunui senzor. Daca obiectul reuseste sa treaca intr-un final si prin aria celui de al 2 lea senzor se afiseaza viteza in km/h prin formula vitezei. In cazul in care viteza este sub 50 km/h led-ul se coloreaza in verde, iar buzzer-ul nu suna, iar in cazul in care acesta depaseste 50km/h buzzer-ul suna, iar led-ul se coloreaza in rosu, ecranul afisand acest lucru.

Rezultate Obţinute

Concluzii

Proiectul functioneaza dupa asteptari, cu mici exceptii datorate senzorilor de slaba calitate.

Download

Jurnal

Bibliografie/Resurse

pm/prj2022/imacovei/speedometer.txt · Last modified: 2022/05/27 22:48 by andrei.coderie
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0