Sistem pentru detectarea incendiilor

Autor

Radu Cosmin 333CB

Introducere

Proiectul consta in implementarea unui sistem pentru detectarea incendiilor ce va fi activat prin apasarea unei combinatii de 3 butoane. In cazul in care butoanele au fost apasate in ordinea corecta, un buzzer va emite un sunet specific si un LED RGB se va colora cu verde. In caz contrar, buzzer-ul va emite un alt sunet pentru esec. Sistemul va putea fi dezactivat de o alta combinatie a butoanelor.

Acesta utilizeaza un senzor de gaz si unul de temperatura. Daca unul dintre cele doua detecteaza valori peste limita admisa, LED-ul isi va schimba culoarea in rosu si buzzer-ul va emite un alt sunet specific.

Sistemul are ca scop detectarea la timp a unui incendiu produs intr-o anumita incapere.

Descriere generală

Schema bloc

Hardware Design

Componente utilizate:

  • Arduino Uno
  • breadboard
  • LED RGB
  • buzzer
  • butoane
  • senzor de temperatură (DHT11)
  • senzor de gaz (MQ-2)

Schema electrică

Software Design

Detalii implementare

Pentru a putea citi valorile de la senzorul de temperatura si umiditate DHT11 am utilizat biblioteca DHT.h.

Am utilizat intreruperi de tip PCINT pentru (deoarece aveam 3 butoane si intreruperile normale se puteau seta doar pe pinii 2 si 3). Codul din rutina de tratare a intreruperii se executa cu o intarziere de o secunda pentru a evita declansarea intreruperii de mai multe ori pe acelasi buton. In rutina se verifica daca butoanele sunt apasate intr-o anumite ordine pentru activare/dezactivare.

Am mai folosit si un timer ce apeleaza o rutina odata la 2 secunde in care reda un sunet pe buzzer timp de o secunda. Timer-ul se activeaza in momentul in care se detecteaza o valoare anormala a temperaturii sau a gazului (fumului).

Pentru a citi valorile date de senzorul MQ-2 am utilizat functia analogRead, iar pentru a scrie valori ledului RGB am utilizat functia analogWrite pentru un anumit pin din cei 3.

Rezultate Obţinute

Concluzii

A fost un proiect interesant de implementat unde am putut aplica o parte din cunostiintele dobandite la laborator si sa le inteleg mult mai bine, fiind primul proiect in dezvoltarea caruia am imbinat partea de hardware cu cea de software. Desi a fost un proiect relativ usor de realizat, partea cu setarea butoanelor ca o parola a avut o dificultate mai mare.

Download

Jurnal

  • 21/04/2022 - Realizarea paginii
  • 21/05/2022 - Adăugare schemă electrică
  • 23/05/2022 - Adăugare detalii implementare, rezultate obtinute si concluzii
  • 27/05/2022 - Finalizare documentatie

Bibliografie/Resurse

pm/prj2022/imacovei/cosmin.radu.txt · Last modified: 2022/05/27 15:59 by cosmin.radu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0