This is an old revision of the document!


Nume student: Dinu Dumitru-Razvan 335CA

Senzor de gaze cu afisaj LED/aplicatie mobila

Introducere

Proiectul prezentat are ca obiectiv inregistrarea nivelului de gaze si afisarea acestuia pe un display led cu 4 cifre. Totodata, afisarea datelor se poate realiza si pe o aplicatie mobile, prin intermediul unui modul Bluetooth, existand si o notificare prin intermediul unui buzzer in cazul in care nivelul trece de un anumit prag.

Descriere generala

{{:pm:prj2022:arosca:schema_electrica-dinu.png| Vor fi colectate date de la senzor, urmand ca mai departe acestea sa fie procesate si date mai departe celorlale module.

Hardware Design

Componente folosite:

  1. Arduino UNO R3
  2. Modul sensor de gaz MQ-2
  3. Modul display LED cu 4 cifre/Display LCD
  4. Modul Bluetooth Master-Slave HC05
  5. Breadboard
  6. Rezistente
  7. Fire

Schema electrica:

Initial mi-am dorit sa o realizez in Tinkercad, insa nu am gasit toate modulele asa ca am preferat sa realizez schema in Fritzing. Dupa cum se poate vedea si in schema, am pus rezistente, acolo unde a fost nevoie, astefel sa nu fie pus in pericol vreo componenta.

Software Design

Pentru programarea placutei am folosit Arduino 1.8.19, iar schema elctrica, cum am spus si mai sus am realizat-o in Fritzing. Am programat Display-ul led, astfel incat sa-mi afiseze corect valorile primite. Totodata, am cosiderat numarul 800 ca valoare de referinta pentru declansarea buzzerului, astfel, cand senzorul transmite o valoare superioara, noi vom fi notificati. Aplicatia mobila am realizat-o pe platforma MIT App Inventor.

Rezultate Obţinute

Foto proiect:

Aplicatie:

Concluzii

A fost un proiect interesant, m-am distrat realizandu-l. Mi-as fi dorit sa il aduc, estetic, intr-o stare putin mai buna, insa niciodata nu e prea tarziu:). Am avut cateva probleme cu placuta, dar s-au rezolvat in final. Per total sunt multumit de ce a iesit, dat fiind ca deviceul are si o utilitate in viata de zi cu zi.

Download

O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună ;-).

Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.

Jurnal

22.04.2022 - Realizare pagina wiki ce contine descrierea proiectului

08.05.2022 - Realizare schema bloc

27.05.2022 - Finalizare proiect + documentatie

Bibliografie/Resurse

pm/prj2022/arosca/senzorgaze.1653681920.txt.gz · Last modified: 2022/05/27 23:05 by dumitru_razvan.dinu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0