This is an old revision of the document!


Termometrul digital cu unde infrarosii

Autor: Teodora-Adriana Țene

Email: teodora.tene@stud.acs.upb.ro

Introducere

Am ales sa proiectez un termometrul digital care masoara temperatura prin intermediul undelor infrarosii, fara a fi necesar contactul fizic, indiferent de temperatura din camera. Citirea rapida a temperaturii se va face prin intermediul unui ecran, punctele tari ale acestui termometru fiind legate de costul scazut, eficienta si o usoara ulterioara integrare.

Descriere generală

Am folosit o placuta arduino, un modul cu dioda laser, un afisaj OLED si un modul MLX90614, acesta fiind senzorul de temperatura cu infrarosu, senzorul oferind o rezolutie de 0,02 grade celsius, printr-o transmitere continua a temperaturii masurata in domeniul -20, +120 grade celsius.

Nu am folosit rezistente, deoarece componentele au protectie interna. In continuare, ne punem intrebarea: “Care ar trebui sa fie distanta dintre senzor si obiect?”, iar raspunsul este unul simplu: nefiind specificata in fisa tehnica, este suficient ca obiectul vizat sa fie intr-un camp de vedere de aproximativ 80 de grade raportat la senzor.

Aici intervine si dioda laser, care e folosita in vederea cunoasterii directiei zonei de detectare a senzorului. In practica, am observat ca valorile cele mai apropiate de adevar sunt afisate atunci cand obiectul se afla la 2cm de senzor, precizia scazand pe masura ce ne indepartam.

Schema bloc a proiectului:

Hardware Design

Lisat de piese:

  • Breadboard
  • Arduino Nano
  • modul MLX90614
  • display OLED
  • modul cu diosa laser

Software Design

Descrierea codului aplicaţiei:

  • programul citeste constant datele, afisand pe ecranul OLED
  • librariile folosite sunt : Adafruits SSD1306 si Adafruits MLX90614
  • am atasat in sectiunea de DOWNLOAD codul sursa

Rezultate Obţinute

Care au fost rezultatele obţinute în urma realizării proiectului vostru.

Concluzii

Download

O arhivă (sau mai multe dacă este cazul) cu fişierele obţinute în urma realizării proiectului: surse, scheme, etc. Un fişier README, un ChangeLog, un script de compilare şi copiere automată pe uC crează întotdeauna o impresie bună ;-).

Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2009:cc:dumitru_alin.

Jurnal

Puteți avea și o secțiune de jurnal în care să poată urmări asistentul de proiect progresul proiectului.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2022/amocanu/termometrudigitalcuundeinfrarosii.1654164367.txt.gz · Last modified: 2022/06/02 13:06 by teodora.tene
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0