Trainer Pian

Introducere

Povestea pianului începe la jumătatea secolului al XII-lea cu primul său strămoș - monocordul cu clape - căruia ulterior i-au fost adăugate mai multe coarde, transformându-se în mult mai cunoscutul clavicord, care funcționa printr-un mecanism de atingere a coardelor în momentul apăsării clapelor. De ceva vreme se pare că beneficiile lecţiilor de pian au fost redescoperite şi din ce în ce mai mulţi copii învaţă să cânte la acest instrument muzical din nou la modă.

Studierea pianului are multe beneficii pe care copiii le dobândesc atunci când învaţă să cânte la acest instrument, de exemplu:

  • dezvoltă încrederea în sine
  • îmbunătăţesc coordonarea
  • ajută la concentrare
  • ajută la dezvoltarea culturii generale
  • imbunătățește conexiunile neuronale
  • previne pierderea auzului și a memoriei
  • crește imunitatea
  • imbunătățește coordonarea
  • corectează motrica fină la copiii cu paralizie cerebrală
  • ajută copii cu autism
  • ameliorează simptomele de demență

Pentru ca lecţiile de pian revin în actualitate si timp de 5 ani am invatat si eu sa cant la pian (si chiar ma pricepeam), am zis sa-mi folosesc creativitatea si sa implementez un proiect dedicat pianului.

Descriere generală

Am implementat un trainer de pian, care arata asa:

si ajuta persoanele care vor sa invete un cantec usor la pian.

Am ales o melodie simpla din filmul The Godfather si cu ajutorul benzii de leduri programabile am aratat treptat ce nota trebuie apasata. Am ales sa am 3 randuri de led-uri astfel incat sa fie intuitiva apasarea clapelor pe pian. Scopul proiectului este sa ajute persoanele care invata sa cante la pian intr-un mod mai interactiv si colorat. Exista cateva dificultati des intalnite de catre pianistii incepatori in studierea instrumentului, printre care se numara:

  • varsta persoanelor care vor sa studieze pianul
  • complexitatea instrumentului

In consecinta, foarte multi dintre acestia renunta. Consider ca proiectul are potential si poate deveni util, intrucat este o alternativa distractiva a cantatului la pian.

Hardware Design

Lista de piese:

Componentă Cantitate
Arduino UNO 1
Banda de leduri programabile 1
Rezistenta 2
Fire de legatura 12
Bloc de alimentare 1
Buton 1

Schema electrica

Software Design

Mediu de dezvoltare: Arduino IDE

Descriere: Pentru programarea plăcii am instalat in Arduino IDE biblioteca Adafruit NeoPixel. Aceasta faciliteaza setarea benzii de leduri. Am organizat led-urile sub forma urmatoare: verde - clapa alba, roșu - clapa neagră. Adica daca led-urile sunt de culoarea rosie trebuie apasata clapa neagra, iar daca led-urile sunt verzi, trebuie apasata clapa alba. Nota ce trebuie cântată în prezent (nota curentă) va lumina primul rând de led-uri, nota următoare pe al doilea și cea de a treia respectiv pe al treilea rând.

Am adaugat si doua butoane:

  1. primul buton are rolul de pause
  2. al doilea buton are rolul de replay de la inceput

Diagrama de activitate

Rezultate Obţinute

Concluzii

Am reusit sa implementez cam tot ce mi-am propus. Am invatat multe lucruri interesante, precum biblioteca AdafruitNeoPixel.

Imi place ca am putut sa ne alegem noi tema proiectului. De asemenea, cred ca datorită accesibilității, actualității și conceptului interesant ce va simplifica studierea pianului, proiectul meu poate fi folosit atât de cei mici cât și de cei mari. M-am informat si exista studii care arata ca pianul poate fi folosit ca mijloc în tratamentul unor boli mintale și psihice:

Viitoarele îmbunătățiri:

  • Transmiterea melodiei de la calculator prin USB (folosind un format de tipul Midi).
  • Mărirea înălțimei și lățimei prototipului.
  • Atașarea unui microfon.

Jurnal

  1. 27 aprilie - Alegere proiect.
  2. 3 mai - Adaugare schema bloc.
  3. 10 mai - Adaugare schema electrica.
  4. 17 mai - Implementare hardware și software.
  5. 24 mai - Rezultate, concluzii, jurnal, bibliografie.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2022/abirlica/trainer_piano.txt · Last modified: 2022/05/29 15:45 by maria.timbur
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0