Termometru

Autor: Izabel-Stefania Tudose

Introducere

Scopul proiectului este de a crea un termometru care primeste input de la un senzor de temperatura si afiseaza pe un display valoarea detectata. La termometru se vor atasa LED-uri care in functie de o anumita temperatura se vor aprinde sau se vor stinge.

Schema bloc

Descriere generala

Temperatura este detectata prin intermediul senzorului de temperatura, care trimite informatia mai departe catre placuta arduino. Aceasta trimite informatia catre modulul I2C care trimite la randul sau catre LCD, pentru a afisa temperatura. Placuta trimite datele prelucrate si catre LED-urile RGB, care se vor aprinde in functie de anumite temperaturi. De asemenea, la placuta vor fi conectate butoane, care vor determina unitatea de masura pentru temperatura.

Hardware Design

Schema electrica

termometru_schema.jpeg

Componente

  1. Arduino Uno
  2. Breadboard
  3. Fire mama-tata
  4. Fire tata-tata
  5. Senzor temperatura DS18B20+
  6. Ecran LCD 1602
  7. Leduri RGB
  8. Rezistor 4.7kΩ
  9. Buzzer

Software Design

Porgramarea placutei Arduino UNO a fost realizata cu ajutorul IDE-ului Arduino. Programul verifica valorile, pe care le primeste de la senzorul de temperatura si le interpreteaza. In functie de valoare primita, sunt calculate ce valori se afiseaza pentru LED-urilor RGB, valori care se vor incadra intre 0-255 pentru culorile rosu si albastru, culoare verde nefiind utilizata. Astfel, daca temperatura trece sau coboara peste un anumit prag, se va afisa doar culoarea rosie daca este prea cald, respectiv doar culoarea albastra, daca este prea frig. De asemenea, odata cu scaderea sau crestera temperaturii peste pragul stabilit cu o anumita valoare, se va declanza un buzzer care avertizeaza in legatura cu temperatura. LCD-ul are rolul de a afisa temperatura. Cele 2 butoane sunt utilizate pentru a comuta temperatura din Celsius in Kelvin, respetiv din Kelvin in Celsius.

Concluzii

Dezvoltarea aplicatiei a fost interesanta, mai ales sa observ valorile afisate pe LCD si jocul de lumini, pe care le au LED-urile RGB in functie de calculele realizate pe datele preluate de la senzor.

Rezultate obtinute

celsiu.jpeg Afisarea temperaturii pe scara Celsius si jocurile de lumini ale LED-urilor RGB.

kelvin.jpeg Afisarea temperaturii pe scara Kelvin si jocurile de lumini ale LED-urilor RGB.

Clipurile sunt incarcate pe drive si prezinta urmatoarele: testare buzzer, testarea butonului de schimabre a unitati de masurare si testarea LED-uri RGB pentru pragul inferior si schimbarea culorilor. Link drive

Download

Jurnal

25.04.2021 - Alegerea temei proiectului

28.04.2021 - Primire pieselor

10.05.2021 - Realizarea circuitului, scrierea codului, realizarea schemei electrice

01.06.2021 - Finalizarea paginii de prezentare

Bibliografie/Resurse

pm/prj2021/avaduva/termometru.txt · Last modified: 2021/06/02 09:07 by Izabel.tudose
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0