Temperature-controlled Fan

Autor: Vîță Cristian, 332CC

Introducere

Proiectul va ajuta la determinarea temperaturii si umiditatii ambientale afisand pe un ecran valorile respective. Scopul proiectului este de a vedea cum se pot manipula miscarile unui ventilator in functie de temperatura ambientala; de asemenea si umiditatea ambientala este preluata de catre un senzor DHT22, iar cele doua valori cat si frecventa de rotatie a ventilatorului (exprimata in procente) vor fi afisate pe un ecran LCD ce dispune de 4 linii de afisare cu 20 de caractere pe fiecare linie.

Descriere generala

Functionalitatea ventilatorului se va desfasura intr-un interval de temperaturi, valoarea minima fiind de aproximativ 27oC, care daca nu este atinsa, ventilatorul nu va porni. In functie de valoarea temperaturii ambientale, ventilatorul va avea o frecventa de rotatie ce oscileaza, iar atunci cand valoarea temperaturii va atinge valoarea maxima (aprox 40oC), ventilatorul va functiona cu viteza maxima (Fan Speed 100%). Ulterior, temperatura, umiditatea si frecventa vor fi afisate pe un ecran LCD ce comunica cu placa Arduino prin protocolul I2C.

Schema bloc:

Hardware Design

Schema electrica:

Pentru comunicarea intre placa Arduino UNO si senzorul de umiditate si temperatura am folosit pinul A0, ecranul este conectat la Arduino prin pinii SCL, SDA, VCC si GND (m-am folosit de protocolul I2C pentru a face comunicarea mai usoara), iar ventilatorul comunica cu placa prin intermediul bazei tranzistorului 2N2222 care este legata la placa prin pinul D9, am conectat GND-ul de la baterie la emitorul tranzistorului cat si GND-ul ventilatorului la colectorul tranzistorului, iar emitorul tranzistorului a fost legat la GND-ul placii Arduino.

Lista componente:

Software Design

Descriere firmware

Rezultate Obţinute

Pentru prezentarea rezultatelor obtinute am realizat un video ce poate fi accesat la urmatorul link.

Video Prezentare Rezultate Obtinute

Concluzii

Acest proiect a fost o buna ocazie de a vedea cum se poate programa o componenta electrica dupa un anumit scop, sau dupa o anumita dorinta. Implementarea acestui proiect a fost interesanta si intriganta, dupa parerea mea, si ma bucur ca pe parcursul ei nu am intampinat niciun fel de problema sau defectiune a unei componente, si ca totul a decurs exact cum m-am asteptat. Pe langa partea de conectare efectiva a componentelor am avut ocazia sa folosesc si un soft specializat de design hardware, precum Proteus, care mi-a fost de foarte mare ajutor in gasirea componentelor electrice de care am avut nevoie pentru a creea atat proiectul, cat si schema electrica. A fost o experinenta unica (primul proiect hardware de pana acum) si sunt multumit ca l-am dus la bun sfarsit.

Download

Jurnal

  • 26 Aprilie -> alegere tema proiect, creare pagina proiect pe OCW
  • 29 Aprilie -> adaugare introducere, schema bloc, descriere generala proiect pe OCW
  • 11 Mai -> achizitionarea componentelor necesare proiectului si testarea lor pentru asigurarea functionalitatii corecte a acestora
  • 18 Mai -> adaugare schema electrica pe OCW
  • 21 Mai -> inceperea realizarii partii software a proiectului
  • 27 Mai -> finalizarea functionalitatii proiectului si testarea acestuia, adaugare cod sursa, README

Bibliografie/Resurse

pm/prj2021/avaduva/temperature-controlled_fan.txt · Last modified: 2021/06/01 15:39 by cristian.vita
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0