Pulsometru LCD


Autor: Tertes Emanuel 332CC

Introducere


Proiectul va ajuta la masurarea ritmului cardiac si afisarea acestuia sub forma de sunet, led blink si BPM pe un ecran LCD. Scopul lui este de a monitoriza pulsul utilizatorului transmitandu-i informatii acestuia atat pe cale vizuala (prin led si ecran) cat si pe cale auditiva (prin buzzer). Consider ca un astfel de dispozitiv poate fi util spre exemplu sportivilor, pentru a stii cum sa isi dozeze efortul in timpul antrenamentului si totodata poate ajuta la calculul arderilor calorice.

Descriere generala


Se va folosi un senzor de puls. Informatiile preluate de pe senzor vor fi prelucrate si redate sub forma de batai pe minut pe ecranul LCD, sub forma de sunet pe buzzer-ul piezoelectric si sub forma de lumina pe led.

Senzorul de puls se bazeaza pe o metoda de masurare volumetrica a unui organ obtinuta optic, numita si Fotopletismograma. Hemoglobina are caracteristica de a absorbi lumina verde (~550nm) astfel, din acest punct de vedere, cu cat avem o concentratie mai mare de hemoglobina intr-o anumita zona, cu atat respectiva zona absoarbe mai multa lumina verde. Cat timp inima pompeaza sangele spre deget, cantitatea de lumina reflectata va descreste rezultand astfel o schimbare in unda electrica de la iesirea senzorului. Analizarea acestor schimbari si trecerea acestora printr-un noise canceler si un amplificator (prezente pe senzor), va ajuta la calculul batailor pe minut.

Ecranul LCD va comunica cu placa Arduino folosind standardul SPI.

Schema bloc

Hardware Design


Componente
Schema electrica

Grafic semnal senzor puls

Din acest grafic se poate observa faptul ca exista o anumita valoare de prag (aproximativ 520) care indica aparitia unei batai a inimii

Software design


Descriere firmware

Rezultate obtinute


Pentru prezentarea rezultatelor obtinute am realizat un video ce poate fi accesat folosind link-ul precedent.

Se recomanda vizionarea acestuia la rezolutia de 1080p

Concluzii


Proiectul mi s-a parut un bun prilej de a experimenta pe cat posibil si aceasta zona de embedded a industriei, si in acest fel sa imi fac o idee in ceea ce priveste calea pe care vreau sa o urmez mai departe. Implementarea proiectului a fost destul de interesanta, iar cu toate ca pe parcurs au aparut probleme precum fire rupte, placuta ardunio nefunctionala, necesitatea (neprevazuta) de lipire a pinilor unor anumite componente, am reusit in final sa il aduc intr-un stadiu functional (si de ce nu, utilizabil). Pe langa partea de conectare efectiva a componentelor am avut ocazia sa folosesc si un soft specializat de design hardware, precum Eagle si totodata sa inteleg concepte din spatele aparatelor medicale de detectie a pulsului precum Fotopletismograma. A fost o experinenta unica (primul proiect hardware de pana acum) si ma bucur ca l-am dus la bun sfarsit.

Download

Bibliografie/Resurse

pm/prj2021/avaduva/pulsometru_lcd.txt · Last modified: 2021/05/26 08:36 by emanuel.tertes
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0