Mini-Sumo

Autor

Grecu Andrei-George

Introducere

Proiectul are ca obiectiv implementarea unui robot de sumo, categoria mini, pentru competitiile de Mini-Sumo.

Robotul va avea si functionalitati de miscare libera pentru a face loc pentru o eventuala extindere a proiectului (Ex.: poate sa functioneze ca un robot de curatare (asemenea unui Roomba)).

Descriere generală

Pentru realizarea proiectului, se va folosi un schelet printat 3D care va gazdui componentele si un custom PCB pentru a construi circuitul.

Robotul va folosi senzorul de distanta pentru a identifica obiectele(adversarii) din jurul sau si cu ajutorul unor motoare va incerca sa le impinga(elimine) de pe ringul de competitie.

Prin telecomanda, impreuna cu senzorul de IR, se va putea selecta modul de free roaming sau atac al robotului.

La activarea switchului se alimenteaza robotul, iar dupa apasarea combinatiilor de butoane de pe telecomanda se porneste programul si modul dorit.

Hardware Design

Componente
 • Arduino Nano
 • DC Motors x2 - 3V
 • Senzor de distanta HC-SR01
 • Senzor IR
 • Telecomanda
 • Driver de motoare Dual L9110S
 • Custom PCB
 • Custom Wireframe Printat 3D
 • Baterie Li-Po 1000mAh – 7.4V
 • Switch
 • Fire
Schema Bloc

Schema Electrica a PCB-ului

Software Design

In cadrul proiectului am folosit biblioteca de IR (IRremote.h) (link in sectiunea de resurse) pentru a comunica cu telecomanda si senzorul de infra-rosu.

Are mai multe strategii, care pot fi modificate din telecomanda, cele prezentate in video sunt cea de free-roaming (tasta 3): care se foloseste de sagetiile de pe telecomanda pentru miscare; si cea de competite (tasta 2): robotul face o miscare in cerc, iar la intalnirea unui obiect la sub 30 de cm, acesta schimba rotatia motoarelor pentru a inainta si ataca adversarul.

Rezultate obtinute

Am reusit sa implementez robotul de Mini-Sumo si sa functioneze asa cum m-am asteptat.

Am realizat un videoclip demonstrativ la adresa : https://youtu.be/oFwGAAznWqg

Am adaugat niste baterii (nu am avut plumb la indemana) la produsul final pentru stabilitate si o viteza mai redusa la miscare/rotire.

Galerie FOTO

Concluzii

Mi-a facut placere sa lucrez la acest mini-proiect si imi doresc pe viitor sa il imbunatatesc pentru adevaratele competitii. A fost o încercare deoarece a trebuit să concep de la zero un PCB si un obiect printat in 3D, ceva ce eu nu am mai facut pana acum. A fost un challenge mai mult pe partea de hardware, deoarece codul se poate modifica mai usor decat o lipitura. Cu toate acestea, sunt multumit de stadiul in care este proiectul.

Download

Jurnal

 1. 25 April 2021 - 12:26 PM : Introducere, descriere, Schema bloc
 2. 20 Mai 2021 - 02:10 PM : Schema bloc, Schema electrica
 3. 23 Mai 2021 - 05:24 PM : Software Design, Concluzie, Imagini, Videoclip
 4. 23 Mai 2021 - 10:20 PM : Cod sursa, Bibliografie

Bibliografie/Resurse

pm/prj2021/alazar/mini-sumo.txt · Last modified: 2021/05/23 22:22 by andrei_george.grecu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0