Detector de Viteza

Autor

Introducere

Proiectul doreste aflarea vitezei medii cu care o bila traverseaza o placa de lemn prin plasarea a 2 senzori laser la o distanta predefinita si afisarea acesteia pe un LCD.

Proiectul mi se pare util deoarece este o modalitate putin costisitoare de a calcula viteza unui obiect. De asemenea, ma va ajuta sa ma familiarizez cu dezvoltarea unui proiect arduino, imbinand atat componenta software, cat si cea hardware.

Descriere generală

La Arduino se conecteaza cei 2 senzori care se afla pe marginea placii pe care urmeaza sa treaca bila, dar si displayul LCD pe care se va afisa viteza medie a bilei. Diodele laser se conecteaza la VCC si GND.

Hardware Design

Listă piese
  • Arduino UNO
  • placa de lemn
  • 2 x diode laser
  • 2 x senzori laser
  • fire
  • LCD display

Software Design

Pentru initializare, am folosit un buton care odata apasat, aduce programul in starea intiala. Am aplicat o tehnica de debouncing astfel incat sa nu apara buguri neasteptate.

Pentru LCD, am folosit biblioteca LiquidCrystal.h. Pentru a intializa obiectul de tip LCD, am folosit constructorul cu cei mai putini parametri, pentru a nu complica schema inutil.

Pentru a putea calcula viteza, pentru fiecare pin la care sunt conectati cei doi senzori, am folosit o intrerupere astfel incat sa aflam momentul de timp la care mingea a trecut prin fata acestuia (folosind functia milis). Calculul vitezei fiind raportul dintre distanta si durata intervalul de timp in care mingea a fost intre cei doi senzori.

Rezultate Obţinute

Concluzii

Consider ca am reusit sa ma familiarizez cu dezvoltarea unui proiect Arduino de la zero. Mi-am dat seama ca m-a atras si partea fizica a proiectului (partea de lipit fire, dat gauri etc), iar satisfactia la final cand totul a mers a fost mai mare decat ma asteptam initial.

Download

Arhiva Proiect: arhiva_codrut.zip

Jurnal

24 Aprilie: alegerea temei proiectului

10 Mai: finalizare schema bloc

21 Mai: finalizare schema Eagle

24 Mai: finalizare documentatie

Bibliografie/Resurse

pm/prj2021/agrigore/radar.txt · Last modified: 2021/05/25 13:33 by ioan_codrut.lemeni
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0