Cat Feeder

Autor: Irina COTICI - 336CB

Descriere generală

Proiectul reprezintă un dispozitiv automat de eliberare a unei cantități de hrana pentru pisici, controlat la distanță prin bluetooth.

Schema bloc

Schema electrică

Hardware Design

  • Arduino UNO

La pinii 2 și 3 sunt conectate RX și TX ale modulului BLUETOOTH. De asemenea, modulul e alimentat la pin-ul 3.3V al plăcuței. La pin-ul 9 este conectat servomotorul, iar alimentarea se face la pin-ul de 5V. În cele din urmă, un led este conectat la pin-ul 13. Această plăcuță am considerat-o simplă de utilizat, întrucât avea numărul potrivit de pini și nu are necesitatea ca aceștia să fie lipiți.

  • Fire

Firele tată-tată au servit pentru conectarea componentelor la plăcuța Arduino, în timp ce firele mamă-mamă au realizat conexiunea cu modulul BLUETOOTH.

  • BreadBoard

La BreadBoard a fost conectat LED-ul împreună cu rezistența lui. Acestea au fost singurele componente atașate pe breadBoard, deci unul cu un număr de 400 puncte a fost mai mult ca suficient.

  • Servomotor

Am utilizat Motor Servo SG90 9G, cu capacitate de rotație la 180 grade. Întrucât motorul e folosit pentru eliberarea cantității de mâncare, mișcând un separator din plastic, puterea și rotația lui au fost condițiile minime de îndeplinit. Astfel, o rotație de 60 grade este suficientă.

  • Modul BLUETOOTH 4.0 BLE CC2540 CC2541

Acest modul de BLUETOOTH este compatibil atât cu dispozitivele Android, cât și iOS. Aceasta a fost principala motivație de a alege anume modulul respectiv.

  • LED

Led-ul este de 5mm, culoare verde și semnalează primirea semnalului de pe telefon, pentru eliberarea mâncării.

  • Suport

Dozatorul este format dintr-un recipient din plastic, iar suportul propriu-zis este din lemn. Acestea două formează construcția completă a feeder-ului.

Software Design

Pentru implementarea software am folosit Arduino IDE. Întrucât semnalele le transmit de pe un telefon iOS, utilizez aplicația DabBle care are mai multe module implementate, printre care și controlul unui pin. Astfel, trimit un semnal pe pin-ul 13, unde este conectat led-ul, semnalul este prelucrat în cod, iar servomotorul se mișcă. Cele două biblioteci care asigură funcționalitatea sunt:

#include <SoftwareSerial.h>
#include <Servo.h>

Prin intermediul serialei am trimis semnalele către feeder și tot pe ea am folosit-o pentru debbuging. Biblioteca de servo mi-a permis controlul servomotorului prin funcții implicite.

Diagramă UML

Rezultatele obținute

Am conectat toate componentele hardware, conform schemei electrice.

Am atașat brațul servomotorului de un capac de plastic, care să aibă rol de separator. Acesta a fost lipit în capătul recipientului cu mâncare și face o rotație de 60 grade, eliberând o anumită cantitate de hrană din recipient.

Recipientul a fost fixat de suportul din lemn, iar firele de la sevomotor și led au fost trase în spetele suportului. Pe acea placă am lipit toate componentele proiectului.

Download

Concluzie

Proiectul are toate funcționalitățile pe care mi le-am propus și respectă aspectele descrise în schema electrică și diagrama bloc. Mai mult ca atât, controlul Cat Feeder-ului e asiguart atât prin Android, cât și prin iOS.

Jurnal

  • 12.05.2021: Comandarea pieselor
  • 21.05.2021: Asamblarea componentelor hardware
  • 27.05.2021: Scrierea codului pentru controlul servomotorului
  • 28.05.2021: Asamblarea construcției complete pe suport

Resurse

pm/prj2021/abirlica/cat_feeder.txt · Last modified: 2021/05/31 15:52 by irina.cotici
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0