Ventilator Inteligent


Autor

Herescu Vlad 331CA


Introducere

Tema de implementat este aceea a unui ventilator inteligent.


Descriere generala

Proiectul isi propune sa corecteze temperatura unei incinte prim modificarea fluxului de aer furnizat de un ventilator comandat in functie de temperatura citita de un senzor de ambiet , precum si afisarea datelor despre temperatura si ventilator pe un LCD.


Hardware Design

Componentele folosite sunt urmataorele:

  • Arduino UNO
  • DHT11 sensor
  • DC Fan
  • 2n2222 transistor
  • 9 volt battery
  • 16×2 LCD
  • 1K resistor
  • 5k resitor
  • Connecting wires


Software Design

Mediu de dezvoltare - Arduino IDE

Biblioteci folosote - <dht11.h> (pentru senzorul de temperatura), <LiquidCrystal.h> (pentru LCD)


Rezultate obtinute

Ventilatorul isi creste sau scade turatia in functie de temperatura din camera , acesta oprindu-se la temperaturi mai mici de 20 grade celsius. Proiectul consta in 3 parti : dizpozitivul de citire a temperaturii ambiente care transforma temperatura citita intr-un tren de impulsuri -date digitale- (senzorul DHT11) , partea care proceseaza datele si seteaza turatia ventilatorului(arduino uno) si partea de afisare a temperaturii si turatiei ventilatorului (LCD). Turatia ventilatorului a fost setata folosind PWM aplicat pe jonctiunea baza-emitor a tranzistorului.Tensiunea furnizata de arduino pt o temperatura constanta este constanta.Cu cat temperatura creste in camera , tensiunea baza-emitor aplicata de arduino este mai mare (pastrandu-se in limitele 0.6V - 0.7V).


Concluzii

Au fost un proiect interesant si amuzant de facut , am lipit pini pe LCD , am construit un mecanism de conectare al bateriei de 9V si am stat 2 ore sa-mi dau seama de ce nu merge pentru ca eu gasisem pe internet pinii senzorului de temperatura in alta ordine si il conectasem prost. In rest n-am intampinat alte probleme , a fost placut sa vad pentru prima data un proiect facut de mine atat electronic cat si progamat ca merge :D .

Acest proiect este demonstrativ dar functional , daca dorim sa-l aplicam in realitate intr-o camera , vom inlocui ventilatorul cu un ventilator de putere mai mare si de tensiune mai mare , vom inlocui sursa de 9V cu care am alimentat ventilatorul anterior cu o sursa de densiune si curect egale cu tensiunea si curentul nominale ale ventilatorului mare , vom inlocui tranzistorul 2n2222 cu un tranzistor Darlington (care este format din 2 tranzistori in cascada) avand grija ca acest dispozitiv sa suporte o tensiune emitor-colector mai mare decat noua tensiunea suportata de ventilatorul nou si un curent de colector superior curentului maxim suportat de noul ventilator.


Jurnal

1. Procurarea elementelor constitutive : placa arduino uno , breadboard , afisaj , ventilator , cablu usb , sursa suplimentara de tensiune (bat 9V) , aparat de masura digital , letcon , penseta , sfic , fludor.

2. Asamblarea partilor componente : cablare prin insertie si lipirea firelor pe afisaj cu fludor.

3. Verificarea cu aparatul de masura a tuturor conexiunilor.

4. Conectarea bateriei externe.

5. Conectarea pe USB a PC-ului.

6. Programarea placutei arduino uno.

7. Verificarea conformitatii temperaturii afisate de LCD cu un termometru de camera analogic.

8. Conectarea ventilatorului la sursa externa.

9. Verificarea functionalitatii.

10. Verificare finala.


Download

Bibliografie/ Resurse

pm/prj2021/abasoc/ventilatorinteligent.txt · Last modified: 2021/06/03 00:33 by vlad.herescu2010
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0