Shaker Automat

Mocanu Alexandru George 335CB

Pentru contact aveți la dispoziție adresa mea de email : alexandrugeorge.mocanu@gmail.com

Motivație proiect

Persoanele care merg la sală sau practică diverse sporturi știu cât de enervant poate fi uneori să fii nevoit ca după fiecare antrenament, sau înaintea lui, să îți prepari shake-ul de proteine. Pentru a rezolva acest inconveninent am ales sa dezvolt acest automat care îți va pregăti singur shake-ul proteic.

Descriere proiect

Ideea de bază este simplă. Apeși un buton îți pui paharul sau shakerul sub dispozitiv și aștepți să îți fie preparat shake-ul, utilizatorul având singura îndatorire de a furniza componentele esențiale pregatirii shake-ul. Astfel în primă fază va fi necesară placa ce va controla partea motorizată a dispozitivului, un mini mixer, dar și un alt dispozitiv care va ști câtă cantitate de apă și pudra proteică vor fi adăugate.

Schema proiectului

Lista componente

Denumire piese Numar
PCB 1
Piese de baza PCB 1
Motor pas cu pas 2
Recipient lichide 1
Recipient pudră proteică 1
Recipient amestecare 1
Pompă apă 2
Burghiu dozare pudră 1
Cabluri conectare
Buton 1
LCD 1602 1
Releu 2
Suruburi prindere 30
Placi OSB 4
Furtun pompe 2
Conductor aprox 3 m
Banda izoliera 1
Vinclu imbinare 30
Țavă PVC 1 * 3m
Breadboard 1
Cutie 1

Schema Electrică

Software design

La capitolul software am realizat functii generice deoarece am doua motoare pas cu pas si doua pompe. Pentru inceput am realizat o functie principala ce roteste motor pas cu pas in functie de pasul curent, aceasta functie fiind generica fiind nevoie sa primeasca ca parametru pini pe care este conectat motorul si portul respectiv. Functia principala pentru motoare este stepper de unde se face apelul step si unde se intializeaza pinii, portul si numarul de pasi. Aici a trebuit sa fac distinctie intre motor ce adauga pudra in recipientul de amestecare si motorul ce amesteca continutul, astfel numarul de pasi facuti de cel pentru amestecare fiind mai multi. Pe partea de pompe am folosit tot o functie generica care primeste un parametru ce indica care pompa trebuie activata. Activarea se facea prin intermediul a doua relee, unul pentru fiecare pompa, pornind mai intai ce care introduce apa in recipient si apoi cea care o scoate. De asemenea am mai folosit un buton de start si o functie de lcd(am utilizat fisierele lcd.c si lcd.h din laborator pentru o implementare mai usoara) care in functie de etapa si parametrul cu care este apelata va afisa un anumit mesaj pe lcd. Functia principala este cea start ce porneste prima data motorul pentru intoducerea pudrei proteice, apoi pompa ce introduce apa in recipient, motorul pentru amestecare, si la final pompa ce scoate apa din recipentul de amestecare, acest ciclu avand loc doar la apasarea butonului de start.

Imagini proiect

De aici am pornit → https://youtu.be/YVyaDfqMGqo

Concluzii

Per total as fi dorit sa am mai mult timp sa ma pot ocupa mai mult de detalii, de asemenea nu am am gasit multe componente si a trebuit sa improvizez, sistemul de prindere al motoarelor pas cu pas, pistonul de impingere al pudrei, furtun potrivit pentru pompa, acesta a fost improvizat dintr-un cablu utp, pistonul a fost realizat dintr-o teava de pvc, sistemul de prindere din conductor, palele de amestecare au fost realizate dintr 2 dibluri pe post de tija de iar pala din plastic, recipientul de amestecare dintr-un tub de pvc imbinat la capat cu material plastic. Planul initial era ca pudra proteica sa ajunga in recipientul de amestecare prin intermediul unui burghiu, din pacate nu am gasit unul potrivit pentru ideea mea, iar incercarile de a confectiona unul nu au dat randament. Un alt impediment a fost fixarea placilor de OSB si dimensionarea acestora, dar in final am ajuns foarte aproape de ce mi-am imaginat, dispozitivul putand fi imbunatatit eventual prin intermediul unei conexiuni bluethoot si o aplicatie de mobil, dar si prin o modularitate mai mare a componentelor. O alta parte buna in urma acestui proiect la care nu m-as fi gandit este acceea ca acum angajatii de la Brico Depot ma recunosc atunci cand vizitez magazinul, datorita sau din cauza repetatelor drumuri pentru diverse componente sau unelte.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/rbarbascu/shakerautomat.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0