Bluetooth controlled car

Autor: Andrei Penciu

Introducere

Tema proiectului este realizarea unei masini controlate prin bluetooth de pe un telefon mobil (Android), care sa se poata deplasa in fata si in spate, si de asemenea sa aiba si un claxon.
Am ales acest proiect deoarece pare fun si implica si un device mobil pentru control, ceea ce mi s-a parut interesant.
Am pornit de la ideea ca doresc sa fac ceva cu motoare la proiect.
Utilitatea proiectului se restrange la nivelul de amuzament.

Descriere generală

O sa am un modul de bluetooth care o sa faca conexiunea cu dispozitivul mobil care o sa controleze masina. Aceasta o sa aiba motoare controlate cu ajutorul unui driver pentru motoare care o sa seteze directia si viteza. O sa mai am un buzzer care sa scoata un sunet la apasarea unui buton din aplicatia mobila.

Hardware Design

Lista de piese:
→Placa PM ATMega324A
→Sasiu masina
→Modul buzzer
→Motoare
→Modul Bluetooth HC-05
→Driver motoare L298N
→Baterie pentru alimentare 9V
→Switch
→Perfboard
→Rezistente 1k, 2k
→Fire mama-mama, mama-tata

Schema Electrica

Schema facuta folosind Eagle.

Descriere circuit
Circuitul este unul destul de simplu, am o baterie de 9V cu care alimentez modulul L298, care imi ofera output de 5V pe care il folosesc pentru placuta. Am 4 pini de control pentru motoare (PA1-4) si doi pini pentru viteza motoarelor pe care am PWM (PD4, PD5). Modulul de bluetooth hc-05 este atasat la un divizor de tensiune pentru a aduce tensiunea in parametrii acceptabili. Buzzer-ul este conectat la PD6 si este activate din comenzile de pe telofon.

Software Design

Folosesc USART0 pentru a comunica cu modulul hc-05, am setat intreruperi globale si ascult intreruperi pe RX. Cand am o intrerupere citesc char-ul primit si modific pinii si valorile de control corespunzator. Pentru buzzer am in main in while doua tipuri de claxon, unul pentru mers cu spatele si altul pentru claxonat normal, controlate de o variabila globala modificata in handler-ul de intreruperi. Pentru comunicarea cu HC-05 folosesc aplicatia mobila Arduino Bluetooth Controler, care imi ofera interfata din imagine. Pentru FPWM folosesc timerul T1, prescaler de 1024, set on bottom.

Folosesc sagetile pentru directia de miscare, O pentru oprire si square pentru claxon. De mentionat ca datul cu spatele are un efect sonor specific. Pentru miscarile laterale opresc una dintre roti si o las pe cealalta sa mearga, roata opusa directiei in care doresc sa merg.

Rezultate Obţinute

Proiectul a suferit o modificare pe parcusul dezvoltarii, anume ca s-a redus numarul de motoare de la 4 la 2 deoarece bateria de 9V nu putea sa sustina 4 motoare, dar in rest proiectul si-a atins scopul, masina se controleaza bine, comunica consistent cu bluetooth-ul si buzzerul este functional.

Concluzii

Proiectul a fost realizat cu succes, a fost un proiect interesant care m-a ajutat sa inteleg mai bine notiunile din laborator si mi-a dat ocazia sa fac un proiect hardware. Ma gandesc la o posibila extindere a proiectului, marirea bateriei la una de 27V si adaugarea unui modul care poate sa citeasca carduri SD, cu scopul de a adauga efecte sonore mai complexe masinii.

Download

Jurnal

Data Update
21.04.2019 Schema bloc si tema proiectului
23.04.2019 Finalizare lipituri pe placuta
05.05.2019 Schema electrica v1
07.05.2019 Achizitionare piese
21.05.2019 Lipire fire motoare si asamblarea sasiului impreuna cu modulele L298, HC-05 si buzzer-ul
23.05.2019 Realizare switch-alimentare + cod si finalizare proiect
24.05.2019 Update schema electrica si wiki

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/mandrei/cel-mai-id-unic.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0