Happy-Plant Keeper

Date de contact: Ana-Maria Tuca

Introducere

Proiectul pe care l-am ales reprezinta un device de monitorizare a plantelor si de schimbare a modului de trai a acestora in functie de necesitati.

Scopul meu pentru realizarea acestui proiect este de a invata cum sa utilizez conceptele nou invatate pentru crearea unui dispozitiv foarte util atat acasa, cat si, spre exemplu, la munca. Dispozitivul este destinat, spre exemplu, celor care nu pot aloca foarte mult timp pentru a avea grija de planetele lor, celor care doresc sa nu mai aiba aceasta atributie de indeplinit, sau chiar celor plecati in vacanta.

Descriere generala

Voi folosi 3 senzori pentru a monitoriza starea plantei alese de detinator: de temperatura, de presiune si de umiditate. Cand senzorul de temperatura va sesiza o temperatura anormala, se va porni automat motorul cu elicea.

Senzorul de presiune va afisa parametri rezultati pe display (astfel vom putea afla, spre exemplu, daca va urma sa ploua). In cazul in care senzorul de umiditate semnaleaza umiditate scazuta, se va activa o pompa care va uda automat planta (folosind apa din recipient).

Astfel, voi putea asigura plantei mele un trai mai usor. :-D

Hardware Design

Lista de piese:

  • ATmega 324
  • Senzor temperatura, umiditate, presiune
  • Pompa (+recipient)
  • Motor + elice
  • Display
  • LED-uri, Condensatori, Rezistente etc.

}

Schema electrica

Aceasta este schema electrica:

Piese Folosite

Pentru implementarea proiectului, am ales sa folosesc doi senzori: unul pentru temperatura si presiune (BMP280) si unul umiditate (Modulul cu comparator LM393).

Rezultatele senzorilor au fost afisate mai apoi pe LCD1602.

Pompa si motorul au fost conectate ambele la un driver pentru a le porni/opri.

Software Design

*Plan urmat pentru Design-ul Software:

Programul de control al proiectului a fost scris in C, folosind pentru senzorul BMP280 o biblioteca specifica. Pentru a citi umiditatea, am ales pinul PA0 pentru a citi de pe el rezultatele returnate prin pinii ADC.

Pentru a surprinde reactiile la schimbarile senzorilor, am ales ca in momentul in care temperatura depaseste 26 de grade, sa se porneaza un motor cu elice pentru racire.

De asemenea, in momentul in care senzorul de umiditate surprinde o umiditate scazuta, am folosit o pompa de apa submersibila pentru a uda direct planta pentru un numar de secunde (nu trebuia exagerat).

Pentru afisarea pe LCD am folosit codul din laborator.

Rezultate obtinute

Download

Concluzii

A fost un proiect foarte interesant, din care am avut multe de invatat si prin care am putut sa-mi aprofundez cunostintele de Hardware.

S-a imbinat utilul cu placutul pentru acest proiect, ocupandu-ne atat de partea practica, cat si ca aspectul acestuia sa fie cat mai placut.

Este o experienta pe care as repeta-o cu prima ocazie! ^_^

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/imatesica/plant_keeper.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0