Graphics Tablet controlled car

Date de contact: Alexandru Lazar

Introducere

Proiectul ales consta in realizarea unei masinute ce poate fi controlata folosind o tableta grafica.

Descriere generala

Un driver pentru tableta grafica va fi utilizat pentru a capta de la aceasta informatii despre pozitia creionului si presiunea aplicata cu acesta. Aceste informatii vor fi transmise prin Bluetooth catre masinuta, care va urma apoi traseul desenat.

Hardware Design

Lista de piese:

  • ATmega 324
  • H-Bridge motor driver
  • HC-05 Bluetooth module
  • 2 x DC Motor
  • LED-uri

Pentru partea hardware suplimentara a proiectului, am ales sa alimentez motoarele cu o tensiune de 5V, obtinuta prin stabilizarea tensiunii oferite de un set de baterii. O punte H va fi folosita pentru comanda fiecarui motor. Una dintre intrarile puntii H va avea o tensiune stabila, pentru a selecta sensul de rotatie al motorului, iar cealalata intrare va fii un PWM, pentru a putea controla viiteza acestuia. Un regulator de tensiune de 3V3 va fi adaugat preventiv.

Software Design

Controlul masinii este realizat folosind o tableta grafica. Pentru a receptiona evenimentele IO generate de aceasta este folosita biblioteca Qt si binding-urile pentru python ale acesteia. De la aceasta sunt culese informatii referitoare la pozitiile pe axele X si Y ale creionului, cat si informatii despre presiunea cu care se apasa. Aceste informatii sunt impachetate intr-o structura de 5 octeti, care este apoi trimisa folosind Bluetooth catre masina.

Pe masina informatiile sunt preluate de la Bluetooth folosind perifericul de USART. Parametrii comunicatiei sunt: 9600, 8, N, 1. In functie de valorile primite, sunt setate vitezele motoarelor. Aceste sunt controlate folosind timer-ul 1 in modul FastPWM, cu iesirea pe doua canale si un duty cycle variabil.

Rezultate Obţinute

Concluzii

Proiectul a fost una dintre cele mai placute teme de pana acum, fiindca a combinat cunostinte de hardware si software si ne-a dat posibilitatea de a proiecta si construi ceva concret.

Download

Jurnal

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/imatesica/gt-bt-car.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0