Remote controlled DSLR

Cocos Vlad, 334CC


Introducere

Proiectul consta in declansarea aparatului foto de la distanta folosind o conexiune Bluetooth cu telefonul mobil. Acest lucru este foarte util pentru poze ce se doresc a fi facute fara actionarea aparatului foto sau videouri de tip timelapse, mai ales daca aparatul este montat pe un trepied. Ideea mi-a venit din experienta proprie.

Descriere generală

Camera foto va fi ancorata pe o structura de lemn care contine un brat actionat printr-un motor pas cu pas orientat catre butonul de declansare a pozei. Conectand telefonul mobil la microcontroller prin Bluetooth, se poate actiona motorul ce va declansa butonul si implicit va captura o poza.

Schema bloc

Hardware Design

Schema eletrica

Lista de piese

Denumire Pret (lei) Cantitate
Kit-ul cu componentele de baza 34 1
Motor stepper 28BYJ-48 7 1
Driver motor ULN2003 10 1
Modul Bluetooth HC-05 22 1
Fire mama-mama 0.3 10
Cablu USB A 6 1
Poxipol 12 1
Bucati de lemn - 3

Software Design

Aplicatia consta in 2 parti: microcontrollerul care primeste pe seriala un semnal pentru a misca motorul si aplicatia android in care utilizatorul poate apasa pe un buton pentru a realiza o poza. In acel moment, se trimite prin Bluetooth un semnal catre modulul HC-05 de pe microcontroller care trimite mai departe prin seriala catre microprocesor. La deschiderea aplicatiei Android, se realizeaza conexiunea Bluetooth intre telefon si modul.

Pe microcontroller, se initiaza conexiunea USART si asteapta intr-o bucla sa primeasca un caracter prin seriala. Cand primeste caracterul “1”, incepe miscarea bratului. Aceasta are loc in 2 etape:
- prima etapa in care se misca in jos pana la apasarea butonului camerei foto
- a doua etapa in care se ridica in pozitia initiala

Miscarea propriu-zisa a bratului este comandata prin modificarea PORTA cu valori din vectorul [1, 3, 2, 6, 4, 12, 8, 9], date in aceasta ordine pentru miscarea in jos, si in ordine inversa pentru miscarea in sus. Aceste valori reprezinta, in codificarea Gray pe 4 biti, valorile transmise in binar catre driver si, mai departe, ca tensiune catre cele 4 bobine. Fiecare bit reprezinta tensiunea unei bobine. Acestea trebuie actionate pe rand, cate 1 sau cate 2 alaturate. Dupa miscarea in jos, se asteapta 0.3 secunde si se realizeaza miscarea inapoi a bratului prin modificarea PORTA cu aceleasi valori in ordine inversa.

Surse cod:
Cod microcontroller
Cod Android

Software folosit:
- Visual Studio Code
- Android Studio

Rezultate obtinute

Jurnal

Etapa Data
Achizitionare piese necesare 26.04.2019
Lipire componente pe placa 06.05.2019
Realizare schema electrica 09.05.2019
Scriere cod microcontroller 10.05.2019
Scriere cod Android 12.05.2019
Realizare constructie din lemn 14.05.2019
Modificat cod - ajustat motor 15.05.2019
Reparat brat 22.05.2019

Concluzii

A fost un proiect foarte interesant, primul de genul pentru mine. Am avut insa destule probleme cu pozitionarea motorului si a bratului lipit de acesta din cauza ca nu avea forta suficienta pentru a apasa butonul si a doua oara pentru realizarea pozei, doar prima cursa a butonului in care focuseaza imaginea. In plus, cu cateva zile inainte am rupt din greseala bratul de pe axul motorului si a trebuit sa il lipesc din nou.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/ctranca/remote-controlled-dslr.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0