Eric-Bogdan POSTOLACHE - Life Adviser

Autorul poate fi contactat la adresa: epostolache@gmail.com

Introducere

Tema acestui proiect consta in realizarea unei aplicatii care reda atat pe ecranul LCD cat si prin intermediul buzzerului sfaturi de viata tematice. Aplicatia se conecteaza prin modulul bluetooth la telefon, de la care primeste un domeniu(profesional, spiritual, sanatate, dragoste etc.), urmand apoi sa aleaga un sfat potrivit pentru utlizator.

Consider ca un astfel de proiect este necesar tuturor persoanelor care isi doresc sa primeasca un sfat bun in momentele de cumpana ale vietii. :-D

Descriere Generala

Microcontrollerul va comunica prin intermediul modulului Bluetooth HC-05 cu telefonul prin interfata USART. Telefonul va avea o aplicatie de Android care va transmite parametrii utilizatorului(domeniul din care doreste sa primeasca sfaturi) si va alege un sfat de pe cardul microSD pe care il va reda audio, prin intermediul buzzerului, afisand totodata citatul insotit de o imagine/animatie pe ecranul LCD.

Schema bloc:

Hardware Design

Piese necesare:

  1. Placa de baza
  2. Componente de baza
  3. LCD
  4. Butoane
  5. Modul Bluetooth HC-05
  6. Buzzer

Schema Electrica

Software Design

Pentru comunicarea cu telefonul prin bluetooth folosesc USART, pinii PD0 si PD1 pentru rx si tx si fac busy-waiting pentru asteptarea unei comenzi de la telefon. In momentul in care primesc un mesaj de la telefon, reprezentand din ce domeniul sa fie sfatul de viata, ii comunic ecranului ce sa afiseze.

Pentru comunicarea cu ecranul folosesc biblioteca ST7735R_TFT din cadrul laboratorului, fiind singura biblioteca pe care am reusit sa o fac sa functioneze cu ecranul meu.

Aplicatia pentru android am realizat-o folosind MIT App Inventor, pentru obtinerea aceluiasi rezultat din Android Studio, doar ca intr-un timp mai scurt. Aplicatia incearca imperecherea cu unul din deviceurile memorate. (Este necesara o imperechere initiala). Apoi, in functie de butonul selectat, trimite microcontrollerului comanda respectiva.

De fiecare data cand selectez un domeniu pentru sfat se va auzi un sunet scurt de la buzzer, implementat folosind TIMER0 pentru a obtine un frame-rate mai bun.

Rezultate Obţinute

Teoretic aplicatia trebuia sa incarce de pe cardul SD fisiere audio pe care sa le redea prin PWM. Si anume sfaturile inregistrate audio. Nu am reusit de fel sa-l fac sa functioneze, am investit 3 zile in aceasta incercare. Suspectez ca efectiv este stricat. Ecranul este unul pe care nu il recomand, am avut numeroase probleme si are un labeling dubios. FERITI-VA DE KMR 1.8 SPI 128*160!!!

Am avut probleme si la afisarea pe ecran, pe care am reusit sa o realizez in cele din urma.

Aplicatia functioneaza, primeste comenzi de pe telefon si afiseaza pe ecran mesajul motivational(plus un easter egg secret!!!)

Concluzii

A fost efectiv dureros, NU RECOMAND SUB NICIO FORMA KMR 1.8 SPI 128*160!!!

Am incercat sa rezolv cardul sd aseara la 12 noaptea, multumiri speciale unei persoane care a dorit sa-mi ofere ciocanul de lipit la ora tarzie pentru a putea schimba alimentarea de la 5v la 3.3v. Dar in mod evident problema nu era de acolo.

Proiectul ar fi iesit mult mai bine daca planificam totul mai din timp, insa ma bucur ca am reusit sa duc ceva la capat.

Download

Jurnal

20 aprilie - Tema proiect + schema bloc

21 aprilie - Comanda componente

11-12 mai - Conectare LCD, butoane si buzzer la placuta

20-22 mai - Scriere cod

22-23 mai - DURERE, rezolvare bug card sd… sau ma rog, incercare de rezolvare

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/ctranca/lifeadviser.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0