Connect4

Connect4

Tazlauanu Bianca

Grupa 334CC
Mail: tazlauanubianca30@gmail.com

Introducere

Connect4 este un joc pentru doi jucatori cu reguli asemanatoare jocului X si O. Pentru inceput, cei doi jucatori isi aleg una dintre cele doua culori ale jocului (spre exemplu rosu si albastru) si fac pe rand cate o mutare. O miscare consta in alegerea unei coloane din cadrul unei matrici de dimensiune 6 x 7 si inserarea in coloana respectiva, pe linia cea mai de jos neopucata, a unui jeton in culoarea jucatorului.

Scopul jocului este de a realiza o linie, coloana sau diagonala de 4 jetoane in aceeasi culoare. In acel moment, jucatorul respectiv este declarat castigator si jocul se opreste. Jocul este unul de strategie care necesita anticiparea miscarilor oponentului.

Descriere generală

In cazul de fata, matricea in care se vor introduce “jetoane” va fi reprezentata dintr-o matrice de leduri care vor putea lua diferite culori si care vor lumina atunci cand “jetonul” a fost introdus. Pentru selectarea coloanei in care se doreste introducerea “jetonului”, vor exista 7 butoane, cate unul pentru fiecare coloana a matricei. Pentru a incepe sau reseta jocul, se foloseste un buton special de START.

Hardware Design

Proiectul consta intr-un joc de connect 4 realizat cu ajutorul unei benzi de led-uri programabile. Din banda respectiva am realizat o matrice de 6 x 7 reprezentand board-ul unui joc de connect 4 obisnuit. Banda este conectata la placuta prin trei fire: unul de ground, unul de VCC si un fir catre pinul PC0 de pe placuta prin care se primesc datele. Fiecare led primeste o valoare pentru fiecare canal de culoare RGB.

Pentru alegerea coloanei in care se doreste introducerea unui token am pus 7 butoane, cate un buton pentru fiecare coloana, cat si un buton de reset care aduce jocul in stadiul initial. Atunci cand se apasa un buton, pe coloana respectiva va “cobora” un token pana la pozitia libera cea mai de jos din matrice. Astfel, token respectiv va ajunge pe pozitia dorita cu un efect de cadere.

Aditional, pentru a se sti care este jucatorul curent care trebuie sa faca o mutare, am pus cate un led colorat pentru fiecare dintre cei doi jucatori, unul de culoare rosie si unul de culoare albastra, care vor lumina alternativ in functie de jucator.

Schema bloc

Schema electrică

Rezultat final

Lista de piese

Denumire Cantitate
Kit-ul cu componentele de baza 1
Addressable LEDs WS2812B 43
Butoane 8
Cabluri 30
LEDs 2
Rezistente 220 2

Concluzii

Proiectul a fost realizat integral si respecta cerintele si asteptarile pe care le-am avut la inceperea lui. A fost testat cu succes de colegi la PM Fair.

Software Design

Pentru cod si alte resurse: Connect4

Demo

Pentru un demo al jocului: Connect 4 Demo

Jurnal

22.04.2019 - Tema proiectului, lista de piese și schema bloc (Milestone 1)
05.04.2019 - Schema electrică (Milestone 3)
24.05.2019 - Prezentare finala PM

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/ctranca/connect4.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0