Mihai Vasile - Smart Watering System

Autorul poate fi contactat la adresa: mihai.vasile2209@stud.acs.upb.ro

Introducere

Scopul acestui sistem este de a oferi un mediu cât mai optim unei plante în orice moment al zilei. Folosind acest produs nu vei mai sta cu grija că ți se usucă plantele din cameră. Atât timp cât va exista apă în rezervor, dispozitivul va funcționa în parametri normali, planta va avea umiditatea perfectă și va aduce un aspect estetic plăcut camerei tale.

Descriere generală

În momentul în care nivelul de umiditate al solului scade sub un anumit prag, se acționează pompa de apa. Toate informațiile primite de la senzori vor fi afișate pe un ecran grafic, la fel și ultimul moment de timp în care a fost acționată pompa de apă. Tot istoricul, precum valorile de la senzori și când a fost udată planta, va fi stocat pe un card microSD. Pentru a lua timpul real se folosește un modul RTC. În plus, în momentul în care rezervorul rămâne fără apă se va aprinde un LED.

Schema Bloc

Hardware Design

Lista orientativă de piese

Piese
1 Placa de PM + kit-ul de bază
2 Ecran OLED
3 Fire de legatură
4 Pompă apă + releu
5 Rezervor apă + furtunașe
6 Modul card microSD
7 Modul RTC
8 Senzor lumină
9 Senzor apă
10 Senzor temperatură
11 Senzor umiditate aer + sol
12 LED + rezistenta 1K

Schema electrică

Software Design

Am folosit biblioteci din laborator pentru comunicarea SPI (cu modulul de card), pentru folosirea ADC-ului si USART pentru comunicarea cu un Arduino cu scopul de a face debugging. ADC a fost folosit pentru preluarea datelor de la senzorii analogici.

Rezultate obținute

Am reusit sa aduc proiectul in stadiul final. Acesta functioneaza in felul urmator: pe display apar informatii precum ceasul (preluat de la modulul RTC folosind I2C), temperatura si umiditatea din camera (preluate de la senzorul DHT22 care este digital setand astfel pinul PD4 ca pin de input) si intensitatea luminii data de senzorul analogic TEMT6000.

RTC-ul are si o baterie cu scopul de a afisa ora exacta chiar daca acesta nu este alimentat pe pinul de VCC.

In momentul in care senzorul de umiditate sol da o valoare destul de mare (sol uscat) pompa de apa este actionata cu ajutorul unui releu. Daca in timpul in care pompa merge, raman fara apa in rezervor, pompa se va opri, pe ecran va aparea mesajul “NO WATER” iar LED-ul rosu de pe placuta va sta aprins. Procesul poate fi reluat doar daca se umple vasul cu apa. Pe langa acel LED, mai exista unul care se aprinde in momentul in care pompa functioneaza. Tot la inceputul acelui moment se salveaza pe SD card un mesaj care contine ora la care a fost udata planta.

Pentru a testa functionalitatea pompei manual am folosit butonul de pe placa.

Pompa sta pornita doar 2 secunde pentru a nu avea o umiditatea prea mare a plantei. Ca sa nu existe posibilitatea actionarii repetate a pompei, la momente scurte de timp, cauzate de faptul ca dureaza pana ajunge apa in sol sa schimbe valorile senzorului, astept 5 minute pana cand planta poate fi udata iar daca este uscata (histerezis).

Concluzii

Consider ca a fost cel mai interesant proiect pe care l-am facut in ultima perioada. A fost o experienta pe care as repeta-o, de la cautat piese pana la facut debugging folosind o placa Arduino. LOL

Download

Bibliografie

pm/prj2019/ctranca/4d545a0a.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0