Georgiana DEDU - Pulsoximetru

Autorul poate fi contactat la adresa: georgiana.dedu@stud.acs.upb.ro

Introducere

Pulsoximetrul este un dispozitiv electronic pentru masurarea saturatiei de oxigen din sange si a ritmului cardiac. Scopul principal al acestuia este monitorizarea nivelului de oxigen si a starii cardiace sau pulmonare. Pe display se afiseaza datele colectate de la senzori, iar rezultatele sunt transmise prin Bluetooth pe dispozitive compatibile, unde sunt stocate si pot fi partajate si cu medicul. De asemenea, un buzzer va genera o avertizare sonora in functie de ritmul cardiac masurat.

Motivatia pentru proiectul ales se bazeaza pe dorinta de a aprofunda abilitatile dobandite in cadrul laboratoarelor pentru crearea unui dispozitiv medical util oricarei persoane care doreste sa aiba o viata sanatoasa.

Descriere generală

Pe langa senzorul pentru masurarea pulsului si de temperatura, se va folosi un led si un fotoreceptor pentru generarea informatiilor privind starea de sanatate. Tensiunea proportionala cu oxigenarea sangelui este redata cu ajutorul senzorilor si afisata pe display, impreuna cu alte informatii precum: ritm normal, trahicardie.

Schema bloc

Hardware Design

Lista pieselor

  • Placuta principala ATMega324
  • Piese de baza
  • ALSPT19 Light Sensor
  • Modul Bluetooth HC-05
  • Ecran Nokia 5110 84×48
  • Senzor Temperatură DS18B20+
  • Breadboard 830 puncte MB102
  • Modul buzzer
  • Modul Senzor Puls MAX30100
  • Fire de conexiune

Placuta de baza este alimentata la 5V. Deoarece am folosit un modul de bluetooth compatibil cu 5V, dar care functioneaza la 3.3V, am folosit doua rezistente, una pentru TX, alta pentru RX, pentru o buna functionare a componentelor.

Schema electrica

Hardware Setup

Software Design

Codul a fost redactat in Sublime. Link-ul catre biblioteca de LCD se regaseste in resurse.

Proiectul este gandit sa masoare pulsul si sa transmita valorile colectate de senzorul MAX30100 printr-ul modul de bluetooth, pentru a fi afisate in aplicatia Android.

Pentru implementarea functionalitatii, am utilizat transmisia seriala (usart) din laborator. Pentru afisarea pe LCD, apelez functiile din biblioteca https://github.com/LittleBuster/avr-nokia5110. La receptarea unei valori de catre senzor, se va realiza afisarea valorii atat in aplicatia instalata pe telefon, cat si pe display.

Din cauza unei probleme tehnice care a dus la defectarea senzorului de puls, senzorul de puls a fost inlocuit cu unui care masoara intensitatea luminoasa: ALSPT19 Light Sensor.

Deoarece acest tip de senzor este unul analogic, a fost necesara realizarea unei conversii din analog in digital pentru afisarea datelor concludente la output. Exista o functie de initializare, apelata in main la inceputul programului, atunci cand se apeleaza si initializarea pentru usart si lcd.

Functia get_light() este cea care furnizeaza valorile colectate, cu un delay de 1 secunda.

Valoarea de referinta pentru tensiune este de 5V, placa de baza fiind alimentata la 5V.

LCD-ul lucreaza cu o matrice 6×16.

Rezultate Obţinute

In urma realizarii acestui proiect, am obtinut transmisia intensitatii luminoase (exprimata in lux) in aplicatia Android Bluetooth Terminal HC-05. Desi scopul initial era transmisia pulsului, din cauza unor probleme tehnice, senzorul de puls a fost inlocuit cu un altul.

Download

Concluzii

  • Functionalitatea proiectului final este asemanatoare celei propuse, dar senzorul utilizat este diferit
  • Se foloseste transmisia seriala pentru modului de bluetooth
  • Munca a fost ingreunata de arderea senzorului de puls, ceea ce a dus la inlocuirea acestuia
  • Pentru debugging am folosit multimetrul
  • Faptul ca am reusit sa transmit valori generate de senzor in aplicatia de pe telefon si functiile tuturor componentelor au ajuns sa convearga care o functionalitate completa ma va face sa imi amintesc cu drag de acest proiect

Bibliografie

pm/prj2019/ctranca/12.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0