MOOD LAMP

Introducere

Mood Lamp - o lampă de masă decorativă mică cu proprietatea de a-si schimba periodic culoarea, dar pe langa asta, va avea functia de a seta o singura culoare si de a-i modifica intensitatea in functie de cantitatea de lumina din incapere.

Ideea este de a realiza o lampă de dispoziție careia i se adauga un senzor de lumina, cu ajutorul caruia s eva putea gestiona cu intensitatea led-ului.

Descriere generala

Lampa va funcționa în 2 moduri (care se comuta printr-un buton):

- Modul simplu - lampa isi modifică culoarea la o anumita perioada de timp.

- Modul complex - posibilitatea de a alege culoarea care sa lumineze si intensitatea ei, in dependenta de cantitatea de lumina din incapere.

Pentru o astfel de lampă, vor fi necesare cel puțin patru lucruri: un LED strălucitor cu trei culori - care va fi sursa de lumina, un senzor de lumina să identifice nivelul de lumina din camera, un senzor de distanta pentru a comuta culorile și un microcontroller - să gestioneze întregul proces.

In schema urmatoarea este reprezentat modul de functionare: Printr-un buton se comuta cele 2 moduri ale lampii si se trimite input-ul catre microconroller. Cealalta componenta, senzorul de lumina - identifica lumina din incapere si transmite datele catre microcontroller pentru a le procesa, iar rezultatul final obtinut in urma prelucrarii datelor este afisat de catre LED prin luminarea intr-o anumita culoare si o anumita intensitate. Culoarea se modifica prin trecerea cu palma prin fata senzorului de distanta(care identifica daca se afla un obiect in fata lui).

Schema Electrica

Hardware Design

PIESE NECESARE:

  • microcontroller ATMega324
  • un led RGB de 3W
  • 3 tranzistoare NPN(de exemplu BC337)
  • 1 tranzistor 2N3904
  • senzor de lumina LM393
  • senzor de distanta FC-51
  • o lampa
  • rezistente 3 X 200 Ohm
  • rezistenta 1 X 10 KOhm
  • buton de push

Software Design

Pentru implementarea primei parti de schimbare random a culorii, am folosit porturile PWM pentru a conecta culorile RED, GREEN, BLUE. Am implementat o functie care simuleaza culorile curcubeului, modificand-ule la un anumit moment de timp, facand o tranzitie lina de la o culoare la alta. Pentru modul doi am citit datele de pe senzoul digital de evitare a obstacolelor. Astfel el observa daca treci cu mana peste el si modifica culoarea led-ului. Datele de la senzorul de lumina sunt folosite pentru ambele moduri. Astfel fiind posibila luminarea led-ului doar cand in incapere este intuneric. Daca ne aflam in modul 1 si aprindem lumina, led-ul se stinge si cand devine intuneric, led-ul continua sa lumineze de la culoarea la care s-a oprit.

Rezultate Obtinute

Pentru inceput am folosit un simplu LED RGB pentru a implementa functionarea. Pe viitor urmeaza inlocuirea cu unul mai puternic, pentru a avea efect de lampa.

Video functionare cba5QYw2QRE

Concluzii

Pentru realizarea unui proiect de acest tip este nevoie de atentie, timp si rabdare. Am intampinat probleme de functionare a microfonului, pentru ca initaial lampa trebuia sa aiba o alta functionalitate si am fost nevoita sa modific ideea. Pe langa componente electronice am avut nevoie si de a crea corp pentru lampa, am folosit un printer 3D pentru a face cutia si platforma pentru placa.

Download

Jurnal

  • Placa de baza: 21.04.2019
  • Schema electrica: 05.05.2019
  • Proiectul final: 23.05.2019

Bibliografie/Resurse

Datasheet

doc8272.pdf

Proiecte

pm/prj2019/astratulat/marianalalala.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0