LED Music Reactive Lamp

Proiectul consta intr-o lampa verticala ce contine in interior o banda RGB de 1 - 1.5m. Conceptul este acela ca pe masura ce intensitatea muzicii creste LED-urile isi vor schimba culoarea. De exemplu daca intensitatea muzicii este scazuta va predomina albastrul.

Introducere

Aceasta idee a venit din pasiunea pentru lumini si culori. Intotdeauna mi s-a parut ca luminile, in special cele care reactioneaza, creeaza o atmosfera speciala. Acest proiect este gandit ca un gadget ce poate fi amplasat oriunde in camera si ofera un plus de culoare in special in intuneric.

Descriere Generala

Lampa va fi alimentata de la curent sau de la baterie si va avea un microfon ce asculta permanent. Microfonul va prelua sunetul si il va transmite catre un amplificator audio, dupa care smenalul va fi prelucrat in hardware, iar pe baza acestuia se vor aprinde LED-urile pe anumite culori.

LED-urile au nevoie de 14W per metru pentru a se aprinde si am gasit doar acumulatori de 12V. Astfel a fost nevoie sa fac un circuit separat la care sa conectez acumulator deoarece placuta suporta doar 5V. Dupa cum se poate observa si in schema electrica am conectat acumulatorul la banda RGB, iar fiecare canal de culoare a fost conectat la cate un tranzistor si mai apoi la o rezistenta. Astfel am obtinut trei canale conectate la placuta pentru a putea obtine o gama variata de culori prin modificarea acestora.

Imi place sa lucrez ordonat, asadar am cumparat un profil de aluminiu in care este pusa banda RGB si o cutie de lemn. Cutia de lemn are 2 gauri in partea superioara: una pentru profilul de aluminiu si una pentru microfon. Restul componentelor se afla ascunse in interiorul cutiei.

Schema bloc hardware


Schema electrica

Hardware Design

Lista de piese

Pe langa piesele obligatorii vor mai fi necesare urmatoarele:

  • banda RGB
  • microfon
  • amplificator audio
  • acumulator 14W
  • 3 tranzistoare NPN
  • 3 rezistente
  • placuta de test

Walkthrough


Video aici:

Concluzii

Proiectul a fost extraordinar de interesant si am invatat multe, atat despre electronica, cat si despre constructia unui proiect hardware de la 0. Sunt determinat sa reconstruiesc lampa, sa o fac mai complicata, avand in vedere ca acest proiect este alcatuit dintr-o singura lampa. Mi-ar placea sa fie mai multe poate chiar conectate prin Wi-Fi intre ele si, in plus, am facut multe greseli in constructia acestui proiect, greseli pe care as vrea sa le corectez la urmatoarea implementare.

Download

Bibliografie

pm/prj2019/astratulat/discoteca-mobila.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0