FREY

Daniela-Alexandra ION 333 CB

Intorducere

Plantele sunt dragute insa partea mai putin draguta este ingrijirea lor. Cat de des ar trebui sa ud planta? Oare are suficienta lumina ? Ar trebui sa o pun intr-un loc mai racoros? Pentru ca imi pun aceste intrebari si pentru ca de multe ori uit ca trebuie sa le mai ofer si lor un strop de apa, m-am gandit la proiectul Frey (numele vine de la zeul nordic al ploii si al soarelui).

Scopul proiectului

Proiectul poate fi utilizat pentru a ingriji o planta sau a incerca sa se readuca la viata o planta, monitorizand parametrii necesari refacerii acesteia.

Descriere generala

Datele obtinute de la senzorul de temepratura si lumina vor fi afisate pe ecran. In plus, in momentul in care acestea nu sunt optime pentru planta se va afisa un mesaj pe LCD. Datele obtinute de la senzorul de umiditate al solului va fi si el afisat. Cand se constata insa ca solul este uscat se va uda planta.

Schema Bloc

Componente

Kit-ul de baza
LCD Nokia 5110
Senzor de lumina ambientala - TEMT6000
Senzor de umiditate a solului
Senzor de temperatura - DS18B20
Mini pompa apa sumersibila
Modul releu cu un canal (comandat cu 5 V)

Schema Electrica

Implementare

Pentru implementare am folosit mai multi senzori care sa stranga informatii despre mediul in care se afla planta (umiditatea solului, lumina ambientala, temperatura) pe care mai apoi le afisez pe ecran. Daca parametrii mediului nu se potrivesc cu valorile benefice plantei, se va afisa acest lucru pe ecran, astfel incat proprietarul sa faca ceva in aceasta privinta. Insa daca problema este de umiditate, atunci respectivul nu are nevoie sa faca nimic, deoarece FREY este dotat cu o pompa si un rezervor de apa, cu care va sari imediat in ajutorul plantei, udand pamantul din ghiveci pana ce acesta este potrivit pentru planta.

Concluzii

Montarea pompei mi-a provocat putine emotii. Nu aveam idee cum sa o montez insa dupa lungi cautari am aflat ca ideal ar fi sa am un releu. O alta problema aparuta tot din cauza pompei a fost faptul ca a neceisitat o alimentare separata intrucat pornirea ei facea sa mi se opreasca ecranul.

Proiectul a fost unul interesant de pe urma caruia am invatat multe chestii.

FREY si planta Berni (2019, colorized)

Codul proiectului

Bibliografie

pdf: frey

Resurse hardware:

conectare ecran:ionutb
conectare releu:ionutb

Biblioteci imprumutate:

NOKIA 5110: avr-nokia5110
DS18B20: ds18b20.c.html
ADC:lab6
pm/prj2019/apredescu/frey.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0