ETILOTEST

Autorul poate fi contactat la adresa: bianca.petrica@stud.acs.upb.ro

Introducere

Tema acestui proiect consta in realizarea unui etilotest care sa masoare cantitatea de alcool din aerul expirat in orice moment de timp.

Scopul acestui proiect este de a responsabiliza consumul de alcool si reprezinta o simpla modalitate de a testa cantitatea de alcool din organism pentru orice persoana in orice situatie.

Descriere Generală

Proiectul va fi implementat utilizand placa de baza. Aceasta va fi conectata prin USB pentru a incarca codul si pentru alimentare la un calculator.

Utilizatorul va interactiona direct cu dispozitivul prin intermediul senzorului de gaz MQ-3 ce masoara cantitatea de alcool din aerul expirat, pe care le va trimite catre microcontroller.

Microcontroller-ul de pe placă de baza va preluca informatiile si va afisa in format de text alfanumeric pe un Display LCD nivelul de alcoolemie, iar in functie de acesta se vor aprinde LED-uri de culori diferite si buzzer-ul va emite diverse semnale sonore (mesaje vocale/ melodii de la cardul microSD) care sa corespunda cantitatii de alcool masurate.

Schema bloc:

Schema electrica:

Hardware Design

Software Design

Am folosit bibliotecile din lab-urile 4 si 5.

Aplicatia initializeaza ADC-ul, LCD-ul si si se configureaza SPI pentru cardul SD.

Se efectueaza intr-un loop citirea semnalului analogic de la senzorul de alcool, se trimite la interfata seriala pentru afisare voltajul intors de acesta. In functie de pragul acestuia se afiseaza mesaje sugestive si se aprinde led-ul. Buzzer-ul emite o melodie de pe card doar in urma detectiei unui nivel foarte mare de alcool.

Rezultate obtinute

Initial, rezultatele obtinute au fost cele asteptate, dar, din pacate, am reusit sa stric senzorul de gaz pe ultima suta de metrii cand am facut design-ul final al etilotestului. Acum datele citite de senzor pornesc de la pragul de 300 - “Ai baut cam mult”. Cu toate acestea, inca se poate observa functionalitatea acestuia, la intrarea in contact direct cu alcoolul se observa cum creste instant valoarea citita de senzor.

Concluzii

Ca si grad de dificultate, am avut mici batai de cap la asamblarea hardware pana mi-am dat seama de cum trebuie legate componentele. Cel mai mare impediment a fost sensibilitatea firelor la atingere, programul dandu-si reset la o miscare brusca.

Cod sursa

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/apredescu/etilotest.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0