Autorul poate fi contactat la adresa: alin_florian.tache@stud.acs.upb.ro
Pentru acest proiect, am ales să proiectez un lansator de avioane de hârtie, deoarece mi s-a părut o temă interesantă și amuzantă de făcut. Menționez că am descoperit această idee pe internet și mi-am dorit să implementez propria mea variantă, folosind microcontroller-ul și perifericele puse la dispoziție în cadrul materiei de PM. Deși nu are nici o utilitate practică, ar putea pune bazele unor jucării de genul în viitor.
Dispozitivul este alcătuit din două motoare care acționează două discuri, aflate la mică distanță, suficientă pentru a permite trecerea bazei avionului de hârtie printre ele. La acționarea butonului de start, cele două motoare sunt pornite în sensuri opuse pentru a lansa avionul. Mai jos se poate observa o schemă de proiectare a lansatorului.
Workflow-ul general al acestui dispozitiv este următorul:
Mediul de dezvoltare: Codul a fost scris in C și compilat cu avr-g++ pe un sistem Ubuntu 16.04. Makefile-ul din arhivă generează fișierul plane_launcher.hex ce urmează a fi urcat pe plăcuță prin intermediul bootloader-ului.
Ca și implementare, programul este destul de simplu și presupune o mască de biți care pornește/oprește motoarele. La apăsarea butonului de pe placă, se setează masca și se transmit driver-ului sensurile celor două motoare.
Lansatorul este funcțional dar nu are suficientă putere pentru a propulsa foarte departe un avion. De testat pe viitor cu baterii mai puternice.
Proiectul a fost unul interesant și destul de distractiv, dar din păcate nu funcționează la capacitate maximă datorită alimentării slabe. Posibil să fie vina design-ului sau a bateriilor. De testat pe viitor. Per total a fost o experiență interesantă, în special partea de lipit și asamblat. 10/10 would solder again.