Alin-Florian TACHE (87570) - Lansator de avioane de hârtie

Autorul poate fi contactat la adresa: alin_florian.tache@stud.acs.upb.ro

Introducere

Pentru acest proiect, am ales să proiectez un lansator de avioane de hârtie, deoarece mi s-a părut o temă interesantă și amuzantă de făcut. Menționez că am descoperit această idee pe internet și mi-am dorit să implementez propria mea variantă, folosind microcontroller-ul și perifericele puse la dispoziție în cadrul materiei de PM. Deși nu are nici o utilitate practică, ar putea pune bazele unor jucării de genul în viitor.

Descriere Generală

Dispozitivul este alcătuit din două motoare care acționează două discuri, aflate la mică distanță, suficientă pentru a permite trecerea bazei avionului de hârtie printre ele. La acționarea butonului de start, cele două motoare sunt pornite în sensuri opuse pentru a lansa avionul. Mai jos se poate observa o schemă de proiectare a lansatorului.

Workflow-ul general al acestui dispozitiv este următorul:

 1. Sistemul se află într-o stare idle, în care utilizatorul poate plasa avionul de hârtie în poziția de lansare, mai exact cu vârful între cele două discuri;
 2. Utilizatorul apasă butonul de control, care declanșează o numărătoare inversă redată de difuzor;
 3. La sfârșitul numărătorii inverse, driver-ul pornește cele două motoare în sensuri opuse, pentru a acționa discurile care vor propulsa avionul;
 4. După o mică perioadă de timp, motoarele sunt oprite și se comunică prin difuzor un mesaj care confirmă lansarea cu succes;
 5. Sistemul revine în starea idle, în care se așteaptă o nouă lansare.

Schema Bloc

Hardware Design

Lista de piese

 • Placă + componente de bază + ATMega324
 • Modul cu driver de motoare dual L298N
 • Două motoare DC
 • Două discuri dintr-un material ușor, dar abraziv (update: am folosit două capace de bidon înfășurate cu bandă adezivă)
 • Difuzor (update: renunțat)
 • Fire de legătură
 • Suport baterii

Schema electrică

Software Design

Mediul de dezvoltare: Codul a fost scris in C și compilat cu avr-g++ pe un sistem Ubuntu 16.04. Makefile-ul din arhivă generează fișierul plane_launcher.hex ce urmează a fi urcat pe plăcuță prin intermediul bootloader-ului.

Ca și implementare, programul este destul de simplu și presupune o mască de biți care pornește/oprește motoarele. La apăsarea butonului de pe placă, se setează masca și se transmit driver-ului sensurile celor două motoare.

Rezultate Obținute

Lansatorul este funcțional dar nu are suficientă putere pentru a propulsa foarte departe un avion. De testat pe viitor cu baterii mai puternice.

Concluzii

Proiectul a fost unul interesant și destul de distractiv, dar din păcate nu funcționează la capacitate maximă datorită alimentării slabe. Posibil să fie vina design-ului sau a bateriilor. De testat pe viitor. Per total a fost o experiență interesantă, în special partea de lipit și asamblat. 10/10 would solder again.

Download

Jurnal

 • 20.04.2019 - Creare pagină wiki, adăugare schemă bloc + listă de piese.
 • 06.05.2019 - Adăugare schemă electrică.
 • 15.05.2019 - Terminare lipit placă + comandă piese.
 • 17.05.2019 - Am renunțat la difuzor din considerente financiare.
 • 23.05.2019 - Programat placă + terminat scheletul dispozitivului.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2019/adragan/lansator_avioane_hartie.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0