Vochescu Alexandru - Smart House




Introducere

Ideea unei case inteligente nu este nici pe departe nouă, însă am optat pentru aceasta din dorința de a face un proiect cât mai complex și care să cuprindă cât mai multe cunoștințe și funcționalități oferite de plăcuță. Astfel, proiectul propus, va integra atât parte de senzori care vor colecta date, un panou fotovoltaic care să stocheze energie, cât și module de comunicație cu telefonul.

Casa va reprezenta un model la scală mică a unei case inteligente, care folosește energie “verde”. Aceasta va stoca energia solară și o va folosi pentru ilumiare, va dispune de senzori și un ecran de monitorizare și va dispune de un acces facil în aceasta folosind telefonul prin NFC și va oferi posibilitatea de muzică ambientală, controlată prin Bluetooth, tot de pe telefon.

Descriere Generală

Casa va fi cel mai probabil printată 3D, iar pe ea va fi montată un panou fotovoltaic care va stoca energia electrică generată într-un super condensator. Energia stocată în supercondensator va fi folosită pentru aprinderea unor LED-uri când este întuneric. Senzorii de gaz, de umiditate și de temperatură vor avea valorile afișate pe un display LCD, iar buzzerul din casă va pune muzică de pe un card SD conectat la plăcuță.

Deschiderea casei va fi acționată printr-un servomotor, acționat de modulul de NFC, iar schimbarea melodiei din casă va fi făcută prin Bluetooth, de pe telefon.

Schema bloc:




Hardware Design

Listă de piese :

Schema electrică

Jurnal de imagini

Concluzii

1. Am avut mari probleme la folosirea a doua dispozitive pe SPI simultan, am incercat sa rezolv problema folosind un tranzistor care sa inchida alimentarea modulului de SD Card, insa acest lucru a dus la scaderea tensiunii pe modul. Astfel proiectul este facut momentan sa foloseasca fie modulul de sd card.

2. Buzzerul reda sunetul extrem de prost. Trebuie folosit un difuzor de 1W ca sa se auda sunetul cum trebuie.

3. Trebuie avuta mare grija la numarul de dispozitive care folosesc PWM si la timerele folosite. Era cat pe ce sa raman fara timere disponibile :)

4. Pentru modulul de NFC, daca placa este la 5V, trebuie folosit un level converter (ca in descrierea de pe optimus), iar acel modul are registrul de versiune stricat sau ceva de genul (trebuia sa intoarca neaparat 0x91 sau 0x92, iar el intorcea 0x12). In rest modulul de NFC a functionat cum trebuie.

5. Modulul de bluetooth a fost extrem de util pentru debugging pe serial.

Demo

Arhiva cod

Bibliografie

pm/prj2019/abirlica/smart-house.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0