Popescu Ștefania 336CA
Contact: stefania.s.popescu@gmail.com
Proiectul va reprezenta un simulator de intersecție (de tip cruce) modernă. Scopul acestuia este de a prezenta o idee de fluidizare a traficului aglomerat din marile orașe.
Consiser că ideea aceastui proiect este una care se poate aplica în viața de zi cu zi, fiind inspirată de faptul că mă confrunt zilnic cu dificultățile provocate de trafic.
Vor exista 4 semafoare cu câte 3 culori (<fc #FF0000>roșu</fc>, <fc #FFFF00>galben</fc>, <fc #00FF00>verde</fc>) pentru mașini și 8 semafoare cu câte 2 culori (<fc #FF0000>roșu</fc>, <fc #00FF00>verde</fc>) pentru pietoni.
De asemenea, pentru pietoni vor exista 8 butoane pe care aștia le pot apăsa pentru a solicita schimbarea în verde a culorii semaforului, semnalizând astfel intenția lor de a traversa.
În plus, intersecția va utiliza 4 fotorezistențe care vor avea rolul de a monitoriza fluxul traficului și de a schimba culorile semafoarelor în așa fel încât dacă nu exista pietoni care vor să traverseze, nu se va mai opri circulația mașinilor inutil, iar dacă o stradă este mai intens circulată, culoarea verde asociată semaforului corespunzător va dura mai mult decât pentru celelalte semafoare din intersecție.
Nu în ultimul rând, plăcuța va comunica și cu un display LCD pe care se vor afișa duratele pentru fiecare culoare, asociate unui semafor. Selecția semaforului pentru care se dorește afișarea informațiilor se va face cu ajutorul a 2 butoane.
Tipuri de functii:
Intersectia are de fapt 2 stari complementare, fiecare formata din cate doua semafoare si 4 butoane pentru pietoni. M-am bazat pe acest lucru in momentul in care trebuia sa setez starea LED-urilor folosind cei 4 shift registers.
Masuratorile facute de fotorezistente sunt preluate si afisate ca in laboratorul 5, iar daca o fotorezistenta este acoperita de o masina un anumit timp, inseamna ca este coada mare de masini pe acel sens, iar timpul alocat pentru verde pe acel sens se va mari, automat si cel pentru verdele de pe sensul in oglinda. Dupa o perioada de 4 ciclii de rosu-verde, semaforul revine la temporizarea initiala.
Daca un buton este apasat, se declanseaza o intrerupere. In ISR-ul corespunzator se ia decizia daca mai este timp suficient ca pietonii sa traverseze, se face verde instant pentru acestia. Altfel, cand se revine in starea favorabila traversarii, verdele pentru pietoni va fi aprins de la inceput
Am terminat de lipit placuta.
Am taiat bucati de placa de test potrivite pentru butoane si LED-uri.
Am lipit rezistentele, soclurile pentru shift registers si am tras doua linii de GND pe marginea placii de test.
Am format conexiunile pentru cei 4 shift-registers.
Am conectat toate butoanele si toate LED-urile la placa de test.
La final m-am ocupat de partea de design.
Arhiva contine fisierele sursa si un Makefile.
stefania_popescu_336ca.zip
Am reusit sa implementez toate functionalitatile pe care mi le-am propus.
Din pacate, pe masura ce lucram la proiect, mutand placutele dintr-un loc in altul, ceva s-a intamplat, iar unele LED-uri nu se mai aprind, iar un buton nu raspunde comenzilor, chiar daca am refacut lipiturile si am inlocuit cabluri.
Trebuie sa recunosc ca la inceput nu ma asteptam sa reusesc sa duc pana la final acest proiect, insa deveneam tot mai incantata si mai motivata de progres pe masura ce lucrurile incepeau sa prinda contur.
Sunt multumita de rezultat si s-a dovedit ca aceasta materie este mai putin complicata decat credeam pana acum.