Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Proiectul meu consta in realizarea unei masinute “de politie” controlate printr-o telecomanda reprezentata de o aplicatie pe telefonul mobil. La final, masina trebuie sa se poata deplasa in cele 4 directii si prin apasarea unui buton sa se porneasca / opreasca sirena reprezentata de un buzzer si de un girofar construit cu leduri. Ideea a pornit mai mult de la una din jucariile preferate ale copilariei. Mi s-a parut interesant sa vad cum pot construi eu insumi ceva pornind de la componente si sa ofer functionalitatea dorita. In plus, este mai practic controlul cu ajutorul unui smartphone, intrucat fiecare copil are in ziua de azi un telefon inteligent si se elimina necesitatea unei telecomenzi clasice, care reprezinta un cost suplimentar. In plus, sunt curios care ar fi costul total al unei astfel de masinute, si comparatia cu preturile de pe piata pentru produse similare.
Aplicatia de mobil ca comunica cu modulul Bluetooth. Se va stabili un protocol de comunicatie intre dispozitive conform functionalitatilor dorite. Modulul HC-05 va fi conectat la micrcontroller prin interfata seriala. La citirea datelor de pe interfata seriala, programul va efectua o anumita operatie, in functie de datele citite : fie va actiona motoarele, fie va porni / opri sirena.
Codul aplicatiei a fost relizat intr-un editor text, compilat cu avr-gcc si urcat in placa folosind utilitarul pus la dispozitie pe pagina proiectului. Programul configureaza porturile marcate ca iesiri, initializeaza interfata seriala USART0 si timerul 1. Modulul de Bluetooth va asculta comenzi pe care le va trimite prin seriala, declansand intereruperea. In functie de caracterul trimis, se va declansa una dintre urmatoarele actiuni:
Pentru mers inainte, cele 4 motoare se vor roti inainte, opus pentru mersul inapoi. Rotirile la stanga si la dreapta se realizeaza invartind motoarele de pe cele doua laterale in directii opuse. Cand se porneste girofarul, timerul va declansa intreruperi la fiecare 300 ms. Handlerul de intrerupere pentru timer va determina comutarea culorilor, precum si pornirea si oprirea buzzerului.
Rezultatul a fost o masinuta rapida (motoare testate la 9, 12 si 18V :) ), usor de scapat de sub control si lovit obiecte inconjuratoare, pregatita sa prinda infractorii. Dupa putin timp, buzzerul incepe sa dea dureri de cap.
Mi-a placut faptul ca am avut ocazia sa realizez un astfel de proiect de la 0, sa ma documentez cu privire la piesele de care as avea nevoie si de modul cum pot fi programate. Greselile m-au invatat ca electronicele se pot arde foarte usor (numai leduri din fericire). Cred ca o astfel de experienta ajuta mai bine la intelegerea unor fenomene din electronica pe care le vezi doar in cursuri si parca este mult mai distractiv atunci cand inveti facand ceva practic.
Arhiva bogdan_cionca.zip contine :