Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Scopul proiectului este realizarea unui dispozitiv care sa masoare cantitatea de alcool din aerul expirat.
Aceasta masuratoare va fi afisata pe un ecran LCD si interpretata in functie de legalitatea si “moralitatea” acesteia. Folosind un senzor analogic de masurare, concentratia de alcool va fi interpretata de microcontroller-ul ATMega324 si trimisa la LCD pentru afisare.
Unul dintre scopuri poate fi responsabilizarea consumului de alcool pentru oamenii care il folosesc.
Interactiunea principala a utilizatorului cu dispozitivul va fi prin expirarea in senzorul de gaz care masoara concentratia de alcool din aerul expirat.
Schema bloc a proiectului este:
Lista de piese:
Senzorul de gaz este legat la un pin de ADC al ATMega324, iar LCD-ul conectat in modul restrans (la fel ca in laborator).
Schematic:
Sistem de operare: Linux
Mediu de dezvoltare: vim + avr-gcc + bootloadHID
Pentru folosirea LCD-ului, am folosit libraria disponibila in suportul de laborator (folosesc acelasi model de LCD).
Citirea valorilor senzorului am facut-o prin ADC-ul microcontroller-ului.
Deoarece senzorul nu este unul foarte performant, valorile citite de acesta nu se compara ca precizie cu un dispozitiv folosit de autoritati, de exemplu. De aceea, poate determina, orientativ, daca utilizatorul a consumat alcool etilic, dar nu si cantitatea exacta de alcool din aerul expirat. Sunt mai multe mesaje, care sunt afisate pe ecran, in functie de intervalul in care se incadreaza valoarea citita.
Codul scris de mine se afla in fisierul main.c, unde citesc valoarea de la senzor, o interpretez si apoi o afisez pe lcd, folosind libraria din laborator (lcd.c si lcd.h).
Demo: watch
Dispozitivul poate determina daca aerul expirat contine alcool etilic sau nu, afisand diferite mesaje in functie de “gravitatea situatiei”
Una peste alta, proiectul a fost o activitate interesanta si un prilej de a intelege mai bine cum se combina hardware-ul si software-ul in dezvoltarea tehnologiilor, in general.
Pot spune ca mi s-a parut interesant, de la folosirea letcon-ului, la umblatul dupa piese si integrarea acestora pentru a forma un dispozitiv functional.