Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Acest proiect reprezintă un joc tip Snake implementat cu un ATMEGA324, o matrice 8*8 pe post de ecran (playing field 😉), o tabelă de scor reprezentată de un ecran numeric si un difuzor simplu pentru efecte sonore.
Ideea proiectului a provenit din nevoia mea intrinsecă de a mă bucura de acest proiect și după promovarea acestei materii. Astfel am ales un joc îndrăgit de oamenii mici și mari din întreaga lume. Șerpuire plăcută! 🐍🐍🐍
Jucătorul va controla jocul prin intermediul a 4 butoane (câte unul pentru fiecare punct cardinal).
Jucătorul va vedea rezultatele imputului său pe ecranul format din 8*8 LED-uri bicolore, o culoare pentru șarpe si una pentru mâncare. Punctajul, precum și high-score-ul jucătorului, vor fi afișate pe un ecran pentru cifre.
Efecte sonore pentru mâncat si moarte vor fi redate prin intermediul unui difuzor simplu.
Lista de piese:
Schema electrica:
Dintr-un respect personal pentru lucrul bine facut am optat pentru un pcb printat in locul unui circuit facut “de mana”. Am utilizat AUTODESK EAGLE pentru proiectarea circuitului.
Schema fizica a placii:
Unelte utilizate:
Procesul de fabricatie:
Am cumparat un pcb double-sided A4 pe care l-am taiat cu flexul
in jumatate dupa care am slefuit marginea cu polizorul
. Am printat pe o foaie rupta dintr-o revista glossy “partea rosie” din EAGLE si am imprimat-o cu fierul de calcat
pe pcb. Am dat gaurile pentru trecerea pe partea cealalta cu bormasina
(peste 100 ). Am printat si cea de-a doua fata (cea albastra din EAGLE) si am imprimat-o pe partea cealalta a pcb-ului ghidandu-mă dupa gaurile facute cu bormasina. Am cufundat placa intr-un lighian cu
clorura ferica
si cam jumatate de ora mai tarziu aveam circuitul printat. Folosind smirghel
fin am dat jos stratul de cerneala de imprimanta de pe circuit ca sa las cuprul gol. Am dat placa cu un lac pentru a proteja circuitul de coroziune. Folosind bucatele mici de pini tata am facut conexiunile de pe o parte pe alta a placii. Dupa toate acestea am lipit componentele pe placa. Difuzorul si mufa USB typeB le-am fixat pe placa folosind pistolul cu silicon
.
Din nefericire nu m-am gandit sa fac poze in timpul procesului mestesugaresc, insa am poze cu proiectul finalizat, desigur. Behold:
Deoarece portul USB typeB de pe placa de dezvoltare era prea aproape de butoane am optat sa-l mut intr-o zona mai potrivita si sa-l leg inapoi cu o serie de cabluri. Problema aparea cand conectam placa la calculator. Mufa clasica de USB typeB este deosebit de lunga si ar fi obturat cel putin un buton.
Dupa un timp am gasit totusi o solutie mai eleganta folosind un manunchi de cabluri mama-mama. Pe langa aspectul mult mai placut, aceasta abordare este si mai travel-friendly deoarece manunchiul poate fi scos.
Din nefericire, din cauza constrangerilor de timp, nu am facut partea software a proiectului. Imi asum in totalitate acest fapt.
Realizarea hardware a acestul proiect imi da o oarecare satisfactie deoarece am muncit mult si, sincer, consider ca arata grozav.
De invatat nu prea am invatat nimic pentru ca sunt destul de versat in domeniul proiectarii hardware. Vedeti voi… eu sunt intr-un club de robotica de 3 ani si am multa experienta. Consider ca nu am pierdut timpul si m-am distrat oarecum deci e ok. Doamne ajuta!
Sursele EAGLE:
Documente utile: