Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Scopul proiectului este de a creea un sistem automat de monitorizare a plantelor de apartament,care sa ude automat plantele in functie de datele trimise de senzorii de umiditate si de setarile utilizatorului
Microcontroller-ul ia date de la senzor-ul de umiditate.
Va exista un buton care va seta daca se poate porni pompa de apa sau nu, pentru a nu porni udarea in cazul in care aceasta nu este dorita, starea curenta fiind afisata prin intermediul unui led.
Lcd-ul text va afisa umiditatea si starea curenta.
(Daca va functiona) modulul de wifi va trimite datele la un server (care apoi le poate afisa utilizatorului prin intermediul unui site web), si optional, va face regulat interogari pentru a vedea ce setari are clientul.
Lista componente:
Schema electrica
Aplicatia a fost dezvoltata in C, in mediul Linux (Atom ca editor pentru integrarea cu git + compilare din linia de comanda) .
Am folosit biblioteca de lcd din laborator si bibliotecile de aici pentru implementarea functionalitatii de wifi https://github.com/styczynski/avr-weather-esp8266/tree/master/lib (din pacate fara succes).
Folosind intrerperi si timere, se verifica datele de la senzor la un interval fix de timp, iar in functie de informatiile primite si de starea in care e porneste sau nu pompa de apa. Pentru prelucrarea datelor am ales modul de transmitere analogic al senzorului si convertorul ADC.
Exista si un mod manual care se porneste atunci cand se apasa prelung pe buton, implementat prin numararea intrarilor in intreruperea asociata cu timer-ul cu buton-ul apasat.
Am obtinut un dispozitiv care monitorizeaza umiditatea din sol si care poate sa ude automat plantele. Din pacate conexiunea la modulul wifi nu a iesit si nu am reusit sa fac dispozitivul sa comunice cu lumea exterioara
Din pacate senzorul de umiditate nu da rezultate consistente, mai are variatii si valorile nu se potrivesc cu cele din datasheet (ex. 1000 in aer in loc 1230 si 290 in apa in loc de 0). Comunicarea prin intermediul unui modul wifi s-a dovedit mai grea decat a parut la prima vedere, in mare parte datorita dificultatii in a face debugging.