Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Proiectul va fi un etilotest care, în momentul detectării prezenței unei cantități de alcool în aer, va porni sistemul de alarmă și va opri funcționarea motorului.
Cu ajutorul acestui etilotest, se poate măsura oricând cantitatea de alcool din aerul expirat, cu ajutorul unui senzor de gaze MQ-3. Aceste informații vor fi afișate prin intermediul unui LCD, care va arăta cantitatea de alcool din aerul expirat. Etilotestul va conține un buzzer, care va simula un sistem de alertă (în momentul detectării prezenței alcoolului în aerul expirat, se va declanșa alarma). Voi folosi un releu, care va simula comportamentul unui motor (în momentul detectării prezentei alcoolului înn aerul expirat, se va aprinde un LED care va indica faptul că motorul este oprit).
Sursa de inspirație nu a fost un proiect din anii anteriori. Am decis să fac acest proiect în urma unor discuții cu prietenii mei (am pornit de la a face un proiect cu o conotație amuzantă sau un joc, dar am ales să fac un etilotest deoarece am presupus că majoritatea proiectelor vor fi jocuri și am dorit să fac ceva diferit).
Consider că acest proiect poate fi util deoarece se poate testa oricând, pe oricine dorește să-și cunoască cantitatea de alcool din aerul expirat. In plus, în momentul detectării prezenței alcoolului, această informație va fi afișată pe LCD (scop informativ), sistemul de alarmă va porni și motorului se va opri (din motive de siguranță).
Lista piese:
Etilotestul cu alarma și engine locking a fost un proiect antrenant, care mi-a stârnit interesul încă de la primul gând de a-l face.
Consider că acest proiect m-a ajutat să învâț să mă coordone mai bine în ceea ce privește realizarea unui proiect hardware + software. Mi-am reamintit ce plăcere îmi face să lipesc și să realizez proiecte singură, care la final îmi dau o satisfacție foarte mare.
Mi-am propus ca etilotestul să afișeze pe LCD cantitatea de alcool măsurată în aerul expirat, ca alarma să pornească când cantitatea de alcool din aerul expirat este depășită decât limita legate și LED-ul roșu să se aprindă pentru a semnaliza faptul că motorul a fost oprit, din aceleași motive.
Rezultatele obținute sunt ilustrate în poza de mai jos (pe care urmează să o uploadez în documentație), fiind o demonstrație a funcționalității proiectului.
Acest proiect mi-a reamintit de ce îmi place electronica. Pentru a reuși să termin de lipit în timp util, am fost nevoita să îmi cumpăr letcon, sacâz, clește, șfic, fludor și restul ustensilelor. Mă bucur tare mult că a fost nevoie să fac asta, întrucât în sfârșit pot lucra singura acasă și pot realiza mai multe proiecte singură.
Am întâlnit ușoare dificultăți la realizarea lipiturilor pe protoboard, întrucât consider că este mai complicat sa lipești pe astfel de plăci. Aș fi preferat sa utilizăm fie breadboard, fie sa ne putem realiza singuri cablajul pentru cea de a doua placa. Pentru a doua variantă, am si avut nevoie de mai mult și, poate pentru cei care nu știu să folosească Eagle/KiCad/Altium, de un laborator introductiv pentru a ne obișnui cu lucrul cu aceste programe. Poate luați asta în calcul pentru următorul an.
Nu am considerat că este necesară o carcasă pentru acest proiect, întrucât am dorit să expun toate conexiunile, să fie vizibile componentele. De asemenea, pentru ca proiectul sa funcționeze/să foe testat, este nevoie de contactul în mod direct cu senzorul MQ-3. Prin urmare, din punctul meu de vedere, nu este necesară o carcasă pentru acest proiect.
Fişierele se încarcă pe wiki folosind facilitatea Add Images or other files. Namespace-ul în care se încarcă fişierele este de tipul :pm:prj20??:c? sau :pm:prj20??:c?:nume_student (dacă este cazul). Exemplu: Dumitru Alin, 331CC → :pm:prj2017:avoinescu:dumitru_alin.