Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
PenDraw este o masina care foloseste un pix pentru a desena pe hartie orice poza salvata intr-un format electronic. Ideea de la care am pornit este pasiunea pentru imprimantele 3D, dar cum realizarea unei astfel de masini mi se parea mai complicata, am ales o versiune simplificata. Cred ca este util in cazul in care o persoana vrea sa deseneze acelasi lucru de mai multe ori, dar in acelasi timp nu vrea sa printeze desenul, ci doreste sa para ca este o creatie proprie.
Masina se foloseste de un sistem de coordonare xOy, pentru a urmari conturul obietului desenat, insotita de miscarea pe Oz pentru ridicarea si coborarea pixului. Miscarile vor fi dictate de un fisier gcode aflat pe un sd card.
Lista de piese:
Am folosit un servo motor pentru a ridica si a cobori pixul de pe foaie. Am folosit 2 motore de la imprimante mai vechi si am reusit sa fac o functie care da comenzile necesare pentru desenarea unui patrat, cu ajutorul acestor motorase. Ideea proiectului este sa se realizeze miscarea automata, prin citirea comenzilor dintr-un fisier gcode. De aceea, am facut un interpretor de gcode si am atasat arhivei 2 exemple pentru care am facut interpretorul. Interpretorul este unul minimal, acceptand linii drepte pe orizontala, verticala si pe diagonala.
Aceasta este schema electrica:
Am reusit sa misc motoarele, dar din cauza greutatii ansamblului, motoarele au fost suprasolicitate si n-au mai mers. Desi miscarea pe axe este foarte usoara, motoarele nu s-au descurcat foarte bine. Dupa ce le-am montat pe cadrul de lemn, au mers putin, apoi au inceput sa tremure, urmand sa se opreasca. A iesit miros de ars si n-au mai mers de atunci.
Acum tot ce mai merge este servo motorul: coboara si ridica pixul.
Asa arata acum:
Este unul dintre cele mai interesante proiecte din care am reusit sa invat mai mult despre modul de functionare al motoarelor si al microcontroller-elor. A fost mult mai atractiv decat rezolvarea laboratoarelor si am invatat mai mult lovindu-ma de anumite probleme.
Principala problema pe care am avut-o a fost lipsa informatiilor pe internet despre motoarele pe care le am (si lipsa experientei in electronica), dar dupa lungi cautari am reusit sa le misc. Cu toate astea, dupa ce le-am montat pe cadrul de lemn, s-au ars .
Saptamana 8 Mi-am ales tema, am lipit piesele pe placuta si am facut reasearch pentru partea hardware.
Saptamana 9 Am terminat de lipit placuta si am facut research pentru partea hardware.
Saptamana 10 Am facut lista cu materialele necesare (partile electrice).
Saptamana 11 Am facut rost de motoarele stepper si m-am documentat mai mult despre partea software a proiectului.
Saptamana 12 Am incercat sa fac motoarele sa functioneze.
Saptamana 13 Am construit scheletul de lemn.
Saptamana 14
Am reusit sa fac motoarele sa functioneze, am scris codul necesar pentru functionarea motoarelor, am facut un interpretor de gcode. ( dar s-au ars motorasele )
Resurse Software:
Resurse Hardware: