Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Doresc sa realizez un cub de leduri cu diferite animatii, poate si unele interactive. Am ales acest proiect pentru ca este interesant pe parte hardware si pot obtine niste animatii placute vizual si la final sa fiu multumit de munca mea. Acest proiect necesita multa migala pe partea de lipit si de structurat hardware, de aici venind si partea complexa a sa. Ideea mi-a venit dupa ce am vazut mai multe proiecte de acest tip, cu animatii interesante, insa eu doresc sa vad daca pot face ceva mai interesant, si diferit din punct de vedere al animatiei.
Am creat 2 cuburi de leduri care functioneaza simultan. Unul dintre ele are structura de rezistenta de lemn, are doar ledurile albastre, si am legat ledurile intre ele prin sarma de cupru, iar celalalt este realizat doar din sarma de cupru(destul de solida) si are leduri de mai multe culori (rosu, galben, verde, albastru). Cuburile au latura de minim aprozimatix 18 cm.
Pentru primul led am avut nevoie de urmatoarele:
-16 leduri galbene, 16 rosii, 16 albastre, 16 verzi
-16 rezistente de 220 ohmi
-4 rezistente de de 2.2k
-4 tranzistori NPN BCC 337
-sarma cupru 1.5mm, aproximativ 8 metri.
-cabluri mama tata de 40 cm.
Pentru al doilea led(cel cu structura de lemn) am avut nevoie de urmatoarele:
-64 de leduri albastre
-4 rezistente de 220 ohmi.
-sarma de cupru 1.5mm, aproximativ 8 metri.
Din cauza unui tutorial nu foarte bun, la primul cub, cel cu structura de lemn, am lipit ledurile de pe acelasi nivel prin anozi, iar coloanele intre ele prin catozi. Astfel, nu pot aprinde decat intreg nivelul o data. Deoarece dezlipirea si rearanjarea fiecarui dintre cele 64 de leduri era extrem de complicata, am decis ca este mai usor sa incep aproape de la 0 cu inca un cub, de data asta facut corect. Pentru acest prim cub, am realizat un schelet de lemn, lipit cu pistolul de lipit, pe care am fixat ledurile, si mai apoi le-am unit prin sarme de cupru.
Al doilea cub, cel multicolor, este legat pe nivel prin catozi, iar pe coloana prin anod. Astfel pot aprinde individual fiecare led din ansamblu. Structura de rezistenta este realizata prin sarmele de cupru care si leaga corespunzator ledurile intre ele.
Mi s-a parut ca un cub de leduri standard are o dimensiune mult prea mica pentru a creea animatii foarte interesante am decis ca ambele cuburi sa aiba latura de aproximativ 16 cm.
Schema electrica pentru proiect:
Aceasta parte nu este la fel de provocatoare precum cea hardware. Am creat 2 tipuri de animatii. In prima animatie se aprind becuri random pe primul cub, iar pe al doilea se lumineaza intreg nivelul corespunzator ledului luminat in acel moment pe primul cub. Pentru a doua animatie am aprins secvential si sincron fieccare nivel de pe ambele cuburi.
Link filmulet oCWSVNn7Zx4
Un proiect destul de interesant, deoarece rezultatele sunt vizibile in fiecare etapa a executiei.
Recomandari pentru alte eventuale proiecte de acest tip:
Fiti foarte atenti la cum se lipesc ledurile pe fiecare nivel. Din aceasta cauza am realizat doua cuburi in loc de unul singur. Pentru a aprinde fiecare led individual, ledurile trebuie lipite prin catozi pe acelasi nivel, iar prin anozi de sus in jos(anodul este piciorusul mai lung).
Daca lipiti ceva gresit, este destul de dificil(si uneori chiar costisitor) sa reparati, asa ca trebuie mare grija la lipituri.