Gabriel CRISTIAN (24992) - Sistem de udare al plantelor

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul constă in realizarea unui sistem de udare astfel încât deținătorul proiectului ;-) să nu mai aibă grija întreținerii plantelor de apartament. Ideea de la care am pornit este aceea ca plantele din gradina mea au nevoie de întreținere iar udatul este o sarcină care consumă timp. Neavând nici atenția necesară, sunt situații in care uităm să udăm plantele la timp sau situații in care udăm plantele in exces.

Proiectul realizat va fi inițial conceput pentru udarea unor plante de apartament, urmând să fie extins pentru a putea asigura udarea unei grădini.

Utilitatea unui sistem ca acesta este aceea ca ușurează munca proprietarului, eficientizează consumul de apă și previne uscarea plantelor.

Descriere generală

Hardware Design

Pentru aprovizionarea apei am folosit un motor luat de la sistemul de spălare a parbrizului unui autoturism Dacia, care funcționează pentru o tensiune de 12V și o intensitate de 1A. Acest motor este alimentat separat printr-un adaptor, adaptor ce trece și el inițial printr-un circuit de comandă format dintr-un tranzistor 2SC3852 (capabil să gestioneze tensiuni specifice motorului dar în același timp sa fie comandat de tensiuni mici de la placă), și o diodă de mare putere 1N4007 (care sa prevină eventuali curenți de la motor care sa ardă placa).

Pentru sistemul de senzori mi-am procurat 3 tipuri de senzori: unul de umiditate a solului, unul de lumină (ambii folosiți alături de ADC) și unul de temperatură (care furnizează un output digital). Am constatat ca am nevoie și de un modul de bluetooth pentru a interacționa mai bine cu sistemul dar și pentru a face debugging in timpul codării.

Software Design

Principala funcționalitate ale acestui proiect deocamdată este rețeaua de senzori care returnează în mare măsură rezultate corecte. Senzorul de lumină returnează valoarea in lumeni a intensității luminii. Am considerat ca ar fi bine pentru plantă ca aceasta sa fie udată când nivelul de lumină este redus. Senzorul returnează o valoare pe care o convertesc la această unitate de măsură folosind formula:

valoare_lumeni=(double)(1023-val_returnata)*10/val_returnata;

Senzorul de temperatură returnează și el o valoare care precizează dacă s-a trecut peste un anumit prag de temperatură. Din nou am considerat că o valoare mai scăzută de temperatură este mai propice pentru udare. Motivul este același ca și la intensitatea luminii, la temperaturi mari și mult soare, plantele se pot “opări” dacă sunt udate. Desigur ca un important senzor este cel de detectare a umidității solului. Am setat astfel încât să se returneze un procent de umiditate. La mai puțin de 20% umiditate, planta ar trebui udată. Din nou am încercat să transform rezultatele primite de senzor deoarece nu erau foarte relevante. în urma sondărilor am dedus eu o formulă care funcționeaza:

valoare_procent=(double)(1023-val_returnata)*50/val_returnata;

Cum am spus am folosit și un modul de bluetooth cu ajutorul căruia pot cere informații despre temperatură, umiditate și lumină. Pot cere de asemenea plăcii să facă o testare totală imediată și să vadă dacă planta are nevoie de apă.

Rezultate Obținute

Sunt mulțumit că senzorii funcționează și întorc rezultate bune.

Am implementat și circuitul de control dar din teama de a nu exista scurgeri de curent care sa pună pericol funcționarea plăcii am preferat să simulez udarea apei prin aprinderea unui led.

De asemenea nu am implementat un timer care sa facă sondări ale plantei la un interval regulat de timp.

Concluzii

Principala dificultate a fost găsirea componentelor (mai ales a tranzistorului și a diodei), iar ceva și mai dificil a fost găsirea unor materiale de documentare adecvate.

Părerea mea este că proiectul este foarte aproape de finalizare. Aș mai fi avut nevoie de câteva informații.

A fost un proiect la care am lucrat cu plăcere.

Download

Bibliografie/Resurse

charliev2

www.optimusdigital.ro (cu sediul la APACA 8-))

pm/prj2016/adraghici/sistem-udare.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0