Cristian PANAITESCU (24866) - Nume proiect

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul presupune contructia unui suport pentru un panou solar capabil sa urmareasca soarele pe parcursul unei zile. In proiect voi folosii 2-4 fotorezistori care vor fi capabili sa determine de unde vine lumina soarelui (va fii simulata cu o lanterna), un motor care va orienta panoul catre sursa de lumina cea mai puternica si doi senzori inductivi pentru detectia capetelor de cursa ale miscarii panoului.

Scopul proiectului il reprezinta construirea unui prototip care poate fi folosit, impreuna cu un panou solar, pentru a capta energia soarelui pe durata unei zile. Acest mecanism ar putea ajuta la obtinerea unor performante maxime in momentul in care cineva ar vrea sa foloseasca un panou solar (sau mai multe) pentru alimentarea cu energie electrica a unei locuinte.

Descriere generală

Fotorezitoarele vor fi asezate pe suportul panoului si vor trimite informatie analogica catre microcontroller-ul ATMega. Acesta, prin calcule, va determina directia din care vine lumina, putand astfel sa isi dea seama in ce directie trebui rotit panoul pentru a obtine o pozitie mai buna relativa la pozitia soarelui.

Hardware Design

Lista de piese:

  1. Placa PM
  2. ATMEGA324
  3. Componente de baza
  4. Fotorezistoare
  5. Afisaj 4 digits 7 segmente
  6. Senzori inductivi (24V)
  7. Mitsubishi Alpha 2 (24V)
  8. Rezistoare
  9. Fire
  10. Cablu USB

Schema electrica:

Software Design

Mediu de dezvoltare:

  1. WinAVR
  2. Programmer's Notepad

Rezultate Obţinute

In urma realizarii proiectului am obtinut un rezultat satisfacator, tracker-ul fiind capabil sa urmareasca corect sursa cea mai puternica de lumina pe un unghi de 70-80 grade. Pentru un feedback vizual am folosit un afisaj cu 4 cifre care afiseaza balansul de lumina intre partea stanga si partea dreapta.

Dificultati intampinate:

  1. Realizarea suportului pentru panou si construirea unui sistem care sa permita coreta si cu o viteza mica a panoului in functie de lumina
  2. Gasirea unei rezistente ideale pentru calibrarea raspunsului analog primit de la fotorezistoare
  3. Utilizarea controlerului Mitsubishi Alpha2 ca o interfata pentru senzorii inductivi care functioneaza la 24V si ca driver pentru motor.

Concluzii

In concluzie, proiectul a fost un succes si pot sa zic ca, lucrand la el, am invatat si inteles mai multe decat la toate materiile de electronica din aceasta facultate. Mi-ar fi placut ca toate materiile sa fie organizate in felul asta, adica sa cuprinda si o parte in care lucrezi fizic cu diverse componente, ci nu doar sa ne indoape cu teorie pe care o uitam imediat dupa examen. :D

Download

pm/prj2016/aconstantinescu/solar-tracker.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0