Ioana-Elena CIORNEI - Smart LED panel

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

<WRAP prewrap>

LED panel       - dispozitiv ce poate fi folosit intr-un studio foto pentru a furniza iluminare constanta a cadrului/subiectului

Smart LED panel	- dispozitiv controlabil ce isi poate ajusta atat luminozitatea cat si balansul de alb in functie de mediul in care se afla afla dar si primind input de la utilizator

</WRAP>

Scopul proiectului

<WRAP prewrap>

       Ideea de baza este aceea de a crea un dispozitiv, util in orice mediu fotografic, ce realizeaza iluminarea necesara atat prin algoritmi interni de ajustare a balansului de alb, prin comenzi remote dar si prin interactiunea directa cu acesta.

</WRAP>

Inspiratie

<WRAP prewrap>

       Ideea a pornit atat din pasiune pentru domeniul fotografic dar si de la [[pm:https://www.youtube.com/watch?v=jLia59KfkSw|acest]] tutorial ce prezinta in detaliu pasii urmati in realizarea un proiect asemanator.

</WRAP>

Descriere generală

Pentru a ne face o imagine de ansamblu al proiectului schema de mai jos descrie atat forma finala a dispozitivului cat si pozitionarea led-urilor in cadrul acesteia.

Sistemul va avea doua moduri de functionare selectabile prin intermediul switch-ului:

  • manual
  • automat

In modul manual de utilizare cele doua potentiometre au rol central pentru ca prin intermediul acestora utilizatorul poate selecta balansul de alb al LED panel-ului. Acest lucru se va realiza prin intercalarea led-urilor warm light cu cele cool light si schimbarea raportului de intensitati ale acestora.

Daca se doreste calibrarea automata a luminii se comuta in modul automat unde cu ajutorul unei camere web si a unei bucle de reactie se va implementa un algoritm ce va genera chiar acel raport al intensitatilor de care vorbeam pentru a crea lumina ambientala dorita.

De asemenea, sistemul poate fi controlat si remote prin intermediul ethernet-ului pe baza unui API extrem de simplu si usor de utilizat.

Schema bloc a dispozitivului descrie fluxul de date ce va circula in cadrul acestuia.

Astfel, se pot observa componentele descrise mai sus: bucla de reactie compusa bazata pe input de la un webcam, cele doua potentiometre dar si rolul controller-ului de ethernet in intreg sistemul. Modul de functionare fiind selectat, totul se reduce la circuitul de dimming ca si punct central al sistemului.

Hardware Design

<WRAP prewrap>

Lista de piese
  * 2 x potentiometru + 2 x knob
  * 1 x switch
  * 1 x ethernet controller - ENC28J60
  * 1 x OV7670 camera module
  * 4 x 5m LED strip (2 x cold white + 2 x warm white)
  * 1 x profil rigistil U 28 x 3000
  * 10 x fire mama - mama
  * 2 x opamp - MCP602-I/SN
  * 2 x n-mosfet -  IRLR2905Z

</WRAP>

Schema electrica - dimmer (credits to Razvan Tataroiu)

Software Design

Proiectul din punct de vedere software este unul extrem de usor. Se initializeaza o conexiune pe USART0 pentru a comunica cu bluetooth-ul. Intr-o bucla while se asteapta pentru comenzi de pe bluetooth. In functie de comanda primita se schimbi factorul de umplere al PWM-ului corespunzator ledurilor dorite.

  • mediu de dezvoltare : vim + tmux + avr-gcc
  • librării şi surse 3rd-party : none

Rezultate Obţinute

Rezultatele obtinute sunt urmatoarele:

  • proiectul functioneaza pe baza de bluetooth in loc de ethernet deoarece au existat anumite probleme tehnice si am ars enc28j60-ul :D
  • din cauza ca led-urile trag extrem de mult placuta se incinge extrem de tare, mai ales N-mosfetii
  • trebuie sa fac alt design al placutei in care sa folosesc niste N-mosfeti cu surub pentru a prinde heat spreader-ul

Concluzii

Download

Software - smartledpanel.zip

Jurnal

  • 10 mai
  • 22 mai
  • 29 mai

Bibliografie/Resurse

pm/prj2015/vghita/ioanac.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0