Alexandru-Mihail ORLANDO - LED CUBE

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul reprezinta un cub de 27 de LED-uri, organizate pe 3 nivele (3x3x3), care va genera mai multe efecte vizuale foarte interesante, aprinzandu-se dupa anumite pattern-uri. Unul din modurile prin care poti acapara atentia unor oameni, cu sau fara pregatire in domeniul ingineriei, il reprezinta domeniul vizual, demonstrandu-se acest lucru de nenumarate ori. Spre exemplu, ideea de la care am pornit, a fost impactul pe care l-a avut Festivalul international al luminii - Spotlight asupra audientei, reusind prin diverse jocuri de lumini sa capteze atentia unui public larg. Am ales sa folosesc aceste efecte printr-o implementare simpla - acest cub de LED-uri. Utilitatea proiectului o reprezinta aplicarea practica a cunostintelor dobandite pana acum la electronica si faptul ca reprezinta un instrument pe intelesul tuturor, pe care il putem prezenta cunoscutilor de orice varsta, prin care ei sa vada activitatile noastre.

Descriere generală

Hardware Design

Lista piese:

  • 27 leduri de culoare albastra
  • 9 rezistente 220 Ω
  • 3 rezistente 2.2 kΩ
  • 3 tranzistori NPN BC337
  • bareta pini tata (13 pini pe placa de test)
  • placa de test
  • fir conductor rosu si albastru
  • 13 fire de legatura mama-mama

Schema:

Cum am realizat acest cub?

Am inceput prin a-mi lipi led-urile, ajutandu-ma de o matrita de carton pentru a le sustine in pozitiile dorite, urmand sa le lipesc cu anodurile pe verticala si catodurile pe orizontala. Am obtinut un cub cu 3 etaje, pe fiecare etaj fiind cate 9 led-uri.

Tranzistorii i-am legat cu cate o rezistenta de 2k2 Ω in baza, emitorul la GND, iar colectorii i-am legat pe fiecare la cate un nivel al cubului.

Software Design

Mediu de dezvoltare: AVR Studio. Cu ajutorul programului WinAvr am programat microcontroller-ul prin implementarea diverselor efecte luminoase.

Rezultate Obţinute

Concluzii

Per total a fost un proiect foarte interesant si util din perspectiva aplicabilitatii practice. In cadrul facultatii nu am avut tocmai multe proiecte practice, la care trebuia sa lucram fiecare, sa strangem informatii, sa privim tutoriale pentru a invata cum sa lipim. De asemenea, de multe ori doream sa vedem cu ochii nostri o aplicabilitate a formulelor din electronica pe care le-am studiat si cu acest proiect am avut ocazia sa facem acest lucru. Mi-a mai placut atunci cand lipeam placutele, pe masura ce exersasem mai mult, mi s-a imbunatatit si modul de lucru, lipiturile aratand din ce in ce mai bine. Mi-a placut tema pe care am ales-o, ce am reusit sa fac si mediul de lucru a fost foarte ok, discutiile la care ajungeam cu ceilalti colegi, observand pasiunile lor pentru anumite teme pe care le-au ales. Cu acest proiect, am invatat sa respect si termene limita, care cu siguranta vor fi niste termeni esentiali in cadrul unor proiecte de la job.

Download

Jurnal

Saptamana 9 - Am luat componentele necesare pentru proiect si placa de baza

Saptamana 10 - Am lipit placa de baza si am verificat ca merge

Saptamana 11 - Am cumparat restul componenetelor si am inceput sa lipesc cubul

Saptamana 12 - Am terminat de lipit cubul si placa de test si am testat codul

Saptamana 13 - Am terminat ajustat codul pentru a obtine efectele dorite si am terminat pagina de wiki.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2015/amusat/ledcube4orlando.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0