Alexandru ŢIFREA - Android controlled car via Bluetooth

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul constă într-o mașinuță controlată de pe un dispozitiv Andoid. Comunicarea se va face prin Bluetooth. Mașina se va deplasa înainte și înapoi. Dacă proiectul avansează bine, voi încerca să implementez și virajele stânga/dreapta.

Descriere generală

Aplicația Android va trimite prin Bluetooth comenzi către microcontroller, prin intermediul modulului HC-05. Acesta le va interpreta și va trimite mai departe către driver-ul motorului/motoarelor și anume circuitul L298N.

Hardware Design

Nume piesă Preț
Plăcuță 7 RON
Microcontroller ATMega324PA și componente pentru plăcuță 55 RON
Driver pentru motoare L298N 20 RON
Modul Bluetooth HC-06 30 RON
Mașinuță cu motoare de curent continuu 50 RON
Baterie 9V 12 RON
Fire de conexiune mamă-mamă 7 RON
Elastice de bucătărie strânse de-a lungul semestrului priceless

În ultima săptămână am procurat toate aceste piese. Lipsa prețului înseamnă că aveam acea piesă dinainte.

Schema electrică pentru modulul Bluetooth este următoarea (cu mențiunea că, întrucât nu am găsit pe Internet vreo bibliotecă ce conține modulul HC-06, voi folosi în locul lui modulul HC-05 care este absolut echivalent cu cel folosit de mine):

În continare este prezentată schema electrică pentru driverul de motoare.

Software Design

Pentru aplicația pentru Android, voi folosi Android Studio pentru dezvoltare și o voi testa pe telefonul meu. Am folosit Notepad++ pentru a scrie codul C care va rula pe microcontroller. Am folosi biblioteca WinAVR. De asemenea, voi folosi bootloader-ul pus la dispoziție de echipa de laboranți pentru a încărca pe plăcuță programul dedicat acesteia.

Am implementat o funcție care recepționează datele de la modulul Bluetooth și o funcție care interpretează datele primite de la device-ul Android și controlează motoarele în funcție de aceste date. Folosesc protocolul USART pentru comunicare. Pe partea de Android, am implementat o aplicație simplă, cu o interfață grafică extrem de banală, prin care un utilizator poate să își controleze mașina.

Rezultate Obţinute

Am reșit să fac mașina să meargă și să vireze. Din păcate, motoarele consumă prea mult și, deși am cumpărat încă o baterie, nu le pot folosi pe amândouă simultan, mai ales când mașina merge pe o suprafață pe care înaintează mai greu.

Sy-ErM67GDM

Concluzii

Un proiect interesant, care a necesitat mai puțin efort decât am vcrezut inițial. Sper în viitor, în timpul liber, să apuc să mă mai joc din cu microcontroller-ul.

Download

Bibliografie/Resurse

pm/prj2015/amusat/bluetoothcar_at.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0