Ana-Florentina NEDELCU - "Pedalometru"

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul consta intr-un vitezometru pentru bicicleta care va afisa si distanta parcursa si intervalul de timp care a trecut de cand a fost pornit dispozitivul.

Am ales sa realizez acest proiect deoarece am vrut sa am ceva care sa fie util apoi in viata de zi cu zi si intrucat eu merg destul de des cu bicicleta, m-am gandit ca ar fi interesant sa am si un accesoriu propriu.

Descriere generală

Schema bloc

Ideea de baza a proiectului este urmatoarea: la pornirea vitezometrului, se va introduce diametrul rotii prin intermediul unor butoane si a afisajului de pe LCD. Apoi, un senzor Hall va masura numarul de rotatii ale rotii bicicletei(cu ajutorul unui magnet montat pe roata) si va transmite aceste date microcontrollerului. Microcontrollerul va afisa viteza bicicletei, distanta parcursa din momentul pornirii dispozitivului si timpul inregistrat pe ecranul LCD, trecerea de la o informatie la alta putandu-se face prin intermediul unui buton.

Hardware Design

Lista de piese

- placa de baza (PM2014)
- placa de test
- magnet
- senzor Hall
- baterie de 9V
- conector pentru baterie
- ecran LCD compatibil HD44780
- 6 butoane
- 1 potentiometru de 10k
- 1 LED
- cabluri de legatura

Schema electrica

Software Design

Codul este scris in Programmer's Notepad si Sublime si este compilat cu WinAVR, pe Windows.
Bibliotecile folosite pentru LCD sunt cele care ne-au fost puse la dispozitie in laboratorul 1.

Codul cuprinde algoritmul pentru afisarea meniului interactiv de introducere a diametrului rotii si apoi pentru citirea senzorului si calcularea informatiilor care se vor afisa pe ecran(viteza, distanta, timp trecut si numarul de rotatii ale rotii). Mai multe detalii de implementare se gasesc in readme.

Rezultate Obţinute

Proiectul este functional, dar nu l-am putut testa inca - mai trebuie sa lucrez un pic la partea de design, care s-a cam stricat fata de planul initial, datorita unor probleme aparute pe parcurs (am aflat ca trebuie sa folosesc potentiometrul de 10k si ca pinii PD2 si PD3 nu trebuiesc folositi :D) si o alta problema este faptul ca bicicleta mea e defecta momentan si nu am avut timp sa o repar :(.

Update: In timpul PM Fair, am reusit sa inchiriez o bicicleta si sa-l montez - se pare ca a functionat destul de bine, am uitat insa sa-i fac o poza cand era montat pe bicicleta.

Poze realizate fara ca ciclocomputerul sa fie montat pe bicicleta:

Placa de baza:


"Mini-tastatura":




Placuta cu senzorul - se va monta be bicicleta:




Imagini din timpul functionarii:

Concluzii

A fost un proiect interesant, in care am aprofundat notiunile invatate la laborator, am vazut cum se pot realiza o gramada de accesorii utile si in urma acestei experiente, am de gand sa mai fac si alte “aplicatii” in vacanta.

Download

Arhiva cu sursele: pedalometru.zip

Jurnal

Probleme intampinate

- LCD-ul avea nevoie de un potentiometru de 10k pe pinul de contrast pentru afisare (sau sa fi stiut de dinainte de ce tensiune are nevoie pe pinul de contrast pentru a afisa ceva).
- Imi tot suprascriam bootloaderul la un moment dat pentru ca aveam fisierul .hex prea mare, a trebuit sa folosesc optimizarea -Os pentru compilare, ca sa am o dimensiune acceptabila.

Bibliografie/Resurse

Resurse hardware

Resurse software

Laboratoarele 0, 1 si 5

pm/prj2014/tvisan/141414.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0