Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Scopul acestui proiect consta in afisarea unui text pe un suport rotativ format dintr-o coloana de leduri si un motor. Efectul realizat reprezinta formarea unei imagini in fata privitorului. Acest lucru este posibil deoarece privitorul nu poate distinge o succesiune a 2 imagini similare mai rapida de 0.1s. Am pornit de la ideea de a face un proiect interesant care sa exploateze o limita pe care omul nu o poate depasi. Si primul lucru care mi-a iesit in cale a fost conceptul de fps (frames per second). Folosind acelasi principiu ,textul va aparea folosind o singura coloana de leduri pe care o voi roti foarte repede. Creierul uman nu va putea distinge faptul ca la fiecare rotatie voi aprinde coloana in aceeasi pozitie si va parea ca “pluteste in aer ” .
Partea de hardware va fi formata din placa de proiect cu Atmega324 , o placa de test ce va contine o serie de led-uri ,o placa de suport pentru cele 2 placi si o baterie de 9 volti. Acest ansamblu va fi cel rotit de un motor alimentat la 42 volti.
Lista Piese :
Arhiva cu Makefile ,fisierul hex si sursa sunt aici pov.zip
Am obtinut un proiect functional in ambele sectiuni,atat hardware cat si software. Deoarece sunt independente una de cealalta a fost mai complicat sa calibrez soft-ul in functie de viteza de rotatie a suportului pe care se afla placuta. Dupa stabilizarea vitezei se pot observa simbolurile, insa stabilizarea dureaza un timp mare deoarece placuta este legata la motor printr-o curea de transmisie si astfel se produc schimbari in viteza . In construirea proiectului (hardware) initial am folosit un disc de plastic peste care am pus placuta cu microcontroller. Dar dupa mai multe verificari am observat ca plasticul se deforma la viteze mari.Asa ca am regandit proiectul la o scala mai mare .Am folosit unelte de care nu credeam ca o sa am nevoie (aparat de sudura,polizor, strung).Am utilizat piese din cele mai diverse : rulmenti , fulie , suruburi, piulite. Intr-un final a fost un adevarat proiect mecanic.
A fost un proiect foarte interesant , dar care nu a avut o finalitate deoarece nu au fost luati in calcul mai multi factori (viteza reala a motorului, vibratia curelei de transmisie, echilibrarea suportului rotit).Proiectul reprezinta o utilizare foarte interesanta a unui microcontroller Atmega324PA-PU,desi incercarea mea de a construi un dispozitiv care sa exploateze limitele omului a avut un prim final dezamagitor pentru privitori.Voi continua sa inbunatatesc acest proiect aducand-ul la produsul dorit, avand in vedere ca am depus enorm de multa munca pentru a-l face pana in stagiul acesta.
Vezi sectiunea de software design.
Martie - cumpararea pieselor
Aprilie - terminarea placii PM2014
1-12 Mai -
http://youtu.be/R6b6Ok4Y4LE - Propeller clock http://youtu.be/FqKtHsKHxC0 - Propeller clock http://cs.curs.pub.ro/wiki/pm