Alexandru-Mihai DIŢU, Ștefan BOGDAN - Line Follower

Contact: Login pentru adresa

Pentru acest proiect am ales sa realizam un robot line-follower. Scopul acestuia este urmarirea unei linii negre pe un fundal alb.

Descriere generală

Hardware Design

Lista componente:

  1. Placuta proiect PM2014 (microcontroller: ATMEGA324PA)

Schema electrica:

Software Design

Pentru realizarea acestui proiect am lucrat in Programmers Notepad. Am compilat cu WinAvr si am incarcat programul pe placuta cu HidBootFlash. Librariile folosite au fost : avr/io.h, avr/interrupt.h .

Algoritmul este unul destul de simplu. Am asociat o pondere fiecarui senzor : primii 4 senzori au -1, iar urmatorii 4 au 1. La inceputul buclei while calculam suma ponderilor senzorilor activi. Daca aceasta este negativa, robotul va face stanga, daca este pozitiva robotul va face dreapta si daca este 0 va merge inainte.

Rezultate Obţinute

Aici aveti link catre un filmulet cu robotul nostru:

Concluzii

In concluzie, putem spune ca a fost o experienta placuta. Robotul realizat de noi este functional si merge mai bine decat ne asteptam la inceput.

Download

Codul sursa si Makefile-ul se gasesc in arhiva urmatoare: cod_robot.rar

Jurnal

Prima etapa a constat in procurarea tuturor componentelor necesare implementarii acestui robot. Dupa aceea, ne-am decis sa ne construim singuri driver-ul de motor. Aici consideram ca a fost partea cea mai grea din realizarea proiectului. Etapa finala a fost in scrierea codului: aceasta a fost partea usoara, singurul lucru enervant fiind faptul ca la fiecare modificare minora pe care o faceam trebuia sa incarcam din nou codul.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2014/dtudose/line333ca.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0